Home GOSPODARSTVO Ovog četvrtka “5 do 12” – ugostiteljski objekti zatvaraju se na...

Ovog četvrtka “5 do 12” – ugostiteljski objekti zatvaraju se na sat vremena

Ugostitelji Istre i Kvarnera ovog četvrtka zajednički organiziraju akciju pod nazivom “5 DO 12″, u sklopu koje će ugostiteljski objekti biti zatvoreni od 11:55 do 12:55 sati.

Akcija se održava uz moto “ZATVARAMO DANAS, DA BI SUTRA BILI OTVORENI”, a objektima zatvorenima na sat vremena poručuju da taj sat vrlo lako može postati i znatno dulji vremenski period, čime zaposlenje gotovo 60 000 ljudi samo iz ugostiteljske grane postaje upitno.

Svjesni ozbiljnosti situacije koja nas zasigurno očekuje, ugostitelji Kvarnera i Istre akcijom simbolički planiraju ukazati kako je zadnji čas za spas gospodarstva, te kako bi poručili odgovornim institucijama ove države kako se bez novih koraka neće moći sačuvati radna mjesta.

Pritom se ne traži besplatan novac, već pristup linijama za očuvanje likvidnosti, investicija i porezne olakšice kako bi konsolidirali svoja poslovanja.

Ugostitelji ističu ključne točke kako bi mogli spasiti svoje poslovanje, očuvali radna mjesta i prebroditi zimu, a to su:

– OBUSTAVA NAPLATE PDV-a DO 31.3.2021.

– SPUŠTANJE PDV-a NA HRANU NA 10%

– POTPORE KROZ KREDITE NA LIKVIDNOST (HAMAG)

– POTPORE KROZ KREDITE NA INVESTICIJE (HABOR)

Organizatori akcije poručuju i kako će čak 80% poslodavaca biti prisiljeno pribjeći otkazivanju ugovora djelatnicima, te kako se ove brojke kroz dugu zimu sigurno neće promijeniti na bolje.