Home LABIN Poziv na akciju čišćenja u Parku skulptura Dubrova

Poziv na akciju čišćenja u Parku skulptura Dubrova

izvor fotografije: 5portal.hr

Iz Parka skulptura Dubrova pozivaju na akciju čišćenja koje je planirano za danas, 7. rujna, u 17:00 sati.

Povod ove akcije je bila neovlašteno organizirana zabava iza koje je ostala hrpa smeća. Iz Parka napominju kako to nije prvi takav slučaj, već se volonterski tim već duže vremena bori sa “šporkuljama”, a sve kako bi održali red da Park i dalje ostane reprezentativni javni prostor s bogatstvom umjetnina kojeg posjećuju svi ljubitelji boravka na otvorenom.

Prenijeli su kako će za akciju čišćenja udruga osigurati vodu i vreće za smeće, te su pozvali svih da se udobno odjenu i da ponesu vlastite rukavice i maske, ako ih smatraju potrebnima. Što je sinoć javnom objavom prenijela Renata Kiršić, inače predsjednica udruge Mediteranski kiparski simpozij, pročitajte u nastavku:

“Iako dajemo napore da održavamo Park čistim i to ove godine najviše uz pomoć članova udruge i volontera Alfa Albona, ovoga puta tražimo širu podršku javnosti s obzirom na to da je s večeri petak na subotu u Parku ostavljeno smeće nakon neovlašteno organiziranog partijanja povodom rođendana. Nažalost, s obzirom na mjere koje su na snazi i zabranu rada kafića nakon pola noći borimo se svakog vikenda s uništavanjem imovine u Parku, neovlaštenim korištenjem priključka za struju, odlaganjem smeća različitog tipa od miješanog komunalnog otpada (koje pojedinci svakog tjedna ostavljaju u kantama) do elektronskog otpada, boca, maramica, korištenih kondoma, građevinskog otpada, donjeg rublja (znamo da su Labinjani i Labinjanke strastveni ljubavnici), riba(!), higijenskih uložaka, hrane i ostalog; neovlaštenog okupljanja ispred “Kocke”, bacanja smeća iz automobila, uriniranja gotovo po svuda…Također, organiziranih partijanja, neovlašteno organiziranih momačkih večeri, proslava rođendana…

Razumijem potrebu za izlascima, ali ne razumijem potrebu za uništavanjem javne imovine i zagađenjem okoliša. U svoje osobno ime koristim ovu platformu da obavijestim javnost da će se na ključnim lokacijama za koje dobijemo dozvolu postaviti kamere i alarmi, onemogućiti korištenje i provaljivanje u ormarić za struju u amfiteatru, vršiti redovne prijave počinitelja policijskoj postaji Labin i komunalnom redarstvu Grada Labina te općine Sv.Nedelja. Svakodnevno se krše Odluke o komunalnom redu Grada i općine, a naročito u vidu bacanja smeća i prometovanja vozilima.

Problematika protiv koje se borim(o) nije karakteristična samo za Park, već i za druge dijelove grada, gdje pojedine skupine ljudi svakog vikenda narušavaju javni red i mir. Kao građanka Grada Labina želim živjeti u uređenom gradu u kojem se osjećam sigurno, a sve što vidim je trenutno suprotno.

S obzirom na to da nam je počinitelj ekocida i kulturocida poznat te sam gotovo sigurna da ga netko od vas osobno poznaje molim da mu prenesete informaciju da nam dođe pomoći sutra u 17:00 sati kada već nisu stigli počistiti s petka na subotu.

Hvala svima onima koji već pomažu, koju su se javili da će doći dati ruku, našim donatorima i sponzorima, hvala medijima na podršci!”

Za potrebe akcije, kreiran je i Facebook event kojeg možete popratiti ovdje.