Home LABIN Labin - ostalo Prezentirano idejno rješenje interpretacije rudarskog naslijeđa

Prezentirano idejno rješenje interpretacije rudarskog naslijeđa

U sklopu projekta Mine Tour, koji ima za cilj kroz međunarodnu suradnju Labina i slovenske Litije revitalizirati i promovirati segmente rudarske i industrijske baštine ova dva grada, u Labinu će biti postavljen niz interpretacijskih, multimedijalnih i drugih izložbenih sadržaja.

Centralno mjesto izložbe, kao što je to bilo i u vrijeme najveće ekspanzije ugljenokopa, biti će rudarski kompleks Pjacal, točnije plato ispred Velikog kupatila i gradske knjižnice, te nedavno obnovljeni Šoht i povezani prostor „tople veze“.

Arhitekt Marko Sančanin iz zagrebačkog studija „Rudar“, inače dugogodišnji suradnik na ovom kao i drugim labinskim projektima vezanima uz interpretaciju i popularizaciju rudarskog naslijeđa, u prostorijama Grada Labina prezentirao je idejno rješenje multimedijalne izložbe na tri lokacije.

Posveta rudarstvu, ali i priča o sto godina rudarske pobune poznate kao „Labinska republika“, kroz deset interpretacijskih panoa, na četiri jezika, biti će postavljena na platou ispred Velikog kupatila i gradske knjižnice, koji će se za tu priliku dodatno urediti i pretvoriti u pješačku zonu.

U prostoru gradske knjižnice, koji se nalazi u neposrednoj blizini, biti će postavljen punkt za studijski rad i pretraživanje digitalnog arhiva rudarstva, te pop-up rudarsko kino u kojem će se projicirati tematski filmovi.

Na samom Pjacalu, neposredno uz najvidljiviji simbol industrijske baštine Labina – nedavno obnovljeni Šoht – u prostoru „tople veze“ koja je integralni dio rudarskog tornja, te unutar cjeline registriranog kulturnog dobra biti će uređen postav koji bi se sastojao od prostora za projekciju tematskih filmova, te interaktivnog monitora na kojem bi se za posjetitelje kroz specijaliziranu aplikaciju prikazivali sadržaji vezani uz povijest rudarskog tornja i njegovu obnovu, kroz cjeline poput povijesti rudarskog kompleksa, tehničkih podataka o tornju, dokumentiranog tijeka obnove Šohta, priče o projektu Podzemni grad i edukativno-zabavne igre.

Najavljena izložba biti će postavljena do kraja listopada. Projekt MINE TOUR sufinanciran je iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska.