Home LABIN Labin - ostalo TERAN JE ISTARSKI! Flego: “Odluka Europskog suda je očekivana”

TERAN JE ISTARSKI! Flego: “Odluka Europskog suda je očekivana”

Opći sud Europske unije danas je odbacio tužbu Slovenije protiv Europske komisije u slučaju Teran iz 2017. godine. Slovenci su, naime, podigli tužbu smatrajući da je Hrvatskoj dodijeljeno izuzeće korištenja imena teran obmanjujuće te nanosi ekonomsku štetu slovenskim proizvođačima terana, no ispostavilo se još jednom da to nije slučaj.

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego kazao je da je „ovakva presuda apsolutno očekivana. Pobijedio je zdrav razum i zaista se nadam da je danas spor dobio svoj konačni epilog“.

– Teran je Istrijan! EU je još jednom potvrdila da istarski vinari sasvim zasluženo koriste naziv sorte grožđa teran za svoje vino sa zaštićenom oznakom izvornosti Hrvatska Istra! Naši vinari mogu mirno spavati jer ovo je još jedna nagrada za sav trud i ljubav koji godinama ulažu u proizvodnju vrhunskoga vina, istaknuo je Flego te dodao:

– S druge strane, naše prijatelje Slovence najljepše molim da zatvorimo već jednom ovo poglavlje. Svako daljnje odugovlačenje spora vrlo je nezahvalno, posebice s obzirom na zastrašujuće okolnosti u kojima se vinari već mjesecima nalaze.  Pravo rješenje s obje strane granice je pomoć lokalnim vinarima, promocija naših krajeva i jačanje dobrosusjedskih odnosa. Opstanak svakog vinara je ključ oporavka europskog gospodarstvo u post-korona periodu koji nam slijedi.

– Omogućimo svim našim vinarima miran nastavak proizvodnje i poslovanja. Usmjerimo fokus na bitno – a to je rast gospodarstva i pomoć pogođenim poslovanjima!

Flego je za kraj naglasio da je „teran sasvim zasluženo dio istarskog identiteta i višestoljetne vinske tradicije te brend poznat diljem Europe. To je posebna vinska sorta grožđa koja se stoljećima uzgaja na području čitave Istre, isto kao i na Krasu, i zato nemojmo stvarati jaz među susjedima i prijateljima, već se zajedno ponosimo vrhunskim svjetskim vinima“.