Home LABIN Labin - ostalo U Labinu održan Debatni vikend

U Labinu održan Debatni vikend

U prostorijama DKC Lamparna 25.-26.9.2020. održan je Debatni vikend, niz edukacija za učitelje i profesore te srednjoškolce buduće debatante, a u realizaciji Darije, Luke i Kristijana, troje voditelja iz Hrvatskog debatnog društva iz Zagreba.

Inicijativa je pokrenuta ovog ljeta kad je bivša gradska vjećnica gđa. Neel Rocco odlučila donirati sve vjećničke naknade za projekt koji bi u što većoj mjeri demokratizirao zajednicu. Na tom javnom pozivu- natječaju ideja koja je u najvećoj mjeri promicala demokratičnost, a ujedno i bila namjenjena učenicima, bila je ona Ane Dundara Pajić i Majde Milevoj Klapčić.

Ideja je uključivala upoznavanje sa svijetom debate srednjoškolskih učenika i profesora te učitelja osnovne škole koji bi kasnije svoja znanja prenijeli na svoje učenike. Ovaj je Debatni vikend, dvodnevni tečaj uvoda u debatu, realizacija te ideje. Edukaciji su prisustvovali učitelji osnovnih škola Ivo Lola Ribar, Matija Vlačić, Vladimir Nazor, Ivan Batelić i Ivan Goran Kovačić te profesori i učenici Srednje škole Mate Blažine Labin.

Debatni vikend je otvorila pokroviteljica Neel Rocco, a prigodnim riječima prisutnima se obratila nekadašnja voditeljica debatnog kluba srednje škole gđa. Delfina Arapović koja je ponudila svoje bogato iskustvo u predstojećim aktivnostima. Podsjetnik na slavne dane srednjoškolskog debatnog klub pružio nam je ravnatelj, prof. Čedomir Ružić.

Organizatorice su uvidjele da će ideja o pokretanju debatnih klubova u osnovnim školama Labinštine i srednjoj školi potaknuti djecu i mlade na razmišljanje i promišljanje o temama važnim za zajednicu i u konačnici za društvo u kojem živimo.

DKC Lamparna provodi programe debatnog i književnog kluba za učenike viših razreda osnovne škole i srednjoškolce, financiran od strane Zaklade Kultura nova i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i poziva sve zainteresirane učenike da im se pridruže.

Tina Gaspari, Ana Dundara Pajić i Majda Milevoj Klapčić