Home KULTURA Umjetnost Velika Zlatna Arena za najbolji film dodijeljena filmu Tereza37

Velika Zlatna Arena za najbolji film dodijeljena filmu Tereza37

Facebook stranica Pula Film Festival

Pula Film Festival objavio je ovogodišnje laureate. Velika Zlatna Arena za najbolji film pripala je tako filmu Tereza37 redatelja Danila Šerbedžije. Film je slavio u još par kategorija: dobio je Zlatnu arenu za scenarij, za režiju i za montažu, a ništa manje važne bile su i nagrade za najbolju sporednu ulogu, kao i ona za masku u filmu. Zanimljivo je primijetiti kako je žiri upravo jednoglasno odlučio nagraditi glumicu Ivanu Roščić u kategoriji najbolje sporedne uloge.

Film Tereza 37 snažna je, inteligentna i vrlo dojmljiva drama, čiji je scenarij napisala izvrsna filmska i kazališna glumica Lana Barić, koja je i utjelovila naslovni lik. Tereza (Lana Barić) u filmu ima 37 godina, od čega je deset u braku s pomorcem Markom i upravo je imala četvrti spontani pobačaj. Pod pritiskom okoline, roditelja i mlađe sestre koja ima već troje djece, Tereza počne preispitivati svoj život, brak, i ostale odnose te konačno odluči okrenuti novi list.

Nagrada publike Zlatna vrata Pule pripala je filmu otac, redatelja Srdana Golubovića, kojeg je publika ocijenila s prosječnom ocjenom 5,0.

Tko je još slavio, pogledajte u nastavku:

—— HRVATSKI PROGRAM – MANJINSKA HRVATSKA KOPRODUKCIJA
Zlatna Arena za najbolji film dodjeljuje se filmu Agina kuća redateljice Lendite Zeqiraj.
Zlatna Arena za režiju dodjeljuje se Metodu Pevecu za film Ja sam Frenk.

—— HRVATSKI PROGRAM – HRVATSKI FILM
Nagrada Breza za najboljeg debitanta dodjeljuje se scenaristu i redatelju Juri Pavloviću za film Mater.
Zlatna Arena za oblikovanje zvuka dodjeljuje se Martinu Semenčiću za film Mater, redatelja Jure Pavlovića.
Zlatna Arena za vizualne efekte u filmu dodjeljuje se Vedranu Štefanu za film Ideš? Idem!, redatelja Ljube Zdjelarevića.
Zlatna Arena za kostimografiju dodjeljuje se Sari Giancane i Valentini Vujović za film Mare, redateljice Andree Štake.
Zlatna Arena za scenografiju dodjeljuje se Jani Plećaš za film Mare, redateljice Andree Štaka.
Zlatna Arena za glazbu dodjeljuje se Igoru Paru za film Ribanje i ribarsko prigovaranje, redatelja Milana Trenca.
Zlatna Arena za kameru dodjeljuje se Jani Plećaš, za film Mater, redatelja Jure Pavlovića.
Zlatna Arena za najbolju sporednu mušku ulogu dodjeljuje se Leonu Lučevu, za ulogu Paskoja u filmu Ribanje i ribarsko prigovaranje, redatelja Milana Trenca.
Zlatna Arena za najbolju glavnu mušku ulogu dodjeljuje se Radi Šerbedžiji za ulogu Petra Hektorovića u film projekciju filma “Berge Istra”!
Zlatna Arena za najbolju glavnu žensku ulogu dodjeljuje se Dariji Lorenci – Flatz za ulogu Jasne u filmu Mater, redatelja Jure Pavlovića.

Ocjenjivački sud 67. Pulskog filmskog festivala posebno pohvaljuje iznimna umjetnička ostvarenja Marije Škaričić u filmovima Mare, Tereza37 te manjinskoj koprodukciji Grudi, redateljice Marije Perović.

Večeras je posljednji dan ovog našeg najdugovječnijeg filmskog festivala, kada će nagrade biti i uručene dobitnicima. Na programu je ostala još jedna projekcija, i to za dokumentarni film “Berge Istra”. S obzirom na specifične uvjete prikazivanja ovogodišnjeg izdanja festivala koje uvjetuje trenutna situacija s epidemijom, karte su puštane ranije u prodaju, tako da je večerašnja projekcija već rasprodana.