Home Ostalo Do potpore za bebe u jednom koraku: Grad Labin uključio se u...

Do potpore za bebe u jednom koraku: Grad Labin uključio se u sustav e-Novorođenče

FOTO: Peter Oslanec

Kako bi zadržali i nadogradili visoki standard u provođenju socijalne i demografske politike, te mladim roditeljima dodatno olakšali dobivanje zaslužene naknade za opremu za novorođenčad, Grad Labin je u suradnji s Ministarstvom uprave pristupio novoj digitalnoj usluzi e-Novorođenče.

Ova usluga građanima omogućuje bržu i jednostavniju prijavu novorođenog djeteta te predaju zahtjeva za novčanu potporu kroz sustav e-Građani. Uz prijavu djeteta, ova dodatna usluga uvelike će roditeljima smanjiti opterećenje oko sakupljanja dokumentacije, te umjesto da je fizički donose u Grad, od sada u samo nekoliko „klikova“ moći predati i taj zahtjev.

Sustav e-Novorođenče omogućuje da se sav administrativni posao obavi na jednom mjestu prilikom prijave djeteta. Prijava se obavlja putem interneta iz udobnosti doma, uz elektroničku osobnu iskaznicu i čitač pametnih kartica ili drugi način pristupa usluzi e-Građanin.

Putem osobnog korisničkog pretinca im se dostavljaju zapisi i dokumenti: elektronički zapis iz matice rođenih i evidencije državljanstva, uvjerenje o prebivalištu, potvrda o prijavi na HZZO te porezne olakšice. Roditelji u istom koraku automatski mogu zatražiti i jednokratnu novčanu naknadu od HZZO-a, kao i novčanu potporu svog grada, općine ili županije.

Za sve roditelje koji još uvijek nemaju aktiviran sustav e-Građani ili iz drugog razloga nisu u mogućnosti koristiti digitalnu prijavu, zahtjevi za potporu za novorođenčad i dalje će se moći predavati na dosadašnji način, u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Grada Labina.