Home OPĆINE Sveta Nedelja Općina Sveta Nedelja dodijelila javna priznanja za 2020. godinu – laureati posmrtno...

Općina Sveta Nedelja dodijelila javna priznanja za 2020. godinu – laureati posmrtno Željko Golja i OPG Matiška

Danas je, u petak 16. listopada, u vijećnici Općine Sveta Nedelja održan prijem i dodjela za ovogodišnje dobitnike javnih priznanja te lokalne samoupravu za 2020. godinu. Predsjednik općinskog vijeća Valter Golja je na početku pozdravio sve prisutne unaprijed se ispričavši dobitnicima što nisu ove godine mogli svoja priznanja primiti na svečanoj sjednici Općine Sveta Nedelja jer se ista zbog epidemioloških razloga nije ni mogla održati.

Inače, u ponedjeljak, 12. listopada 2020. godine održana je sjednica Općinskog vijeća Općine Sveta Nedelja na kojoj su povodom predstojećeg Dana Općine usvojene odluke o dodjeli javnih priznanja Općine Sveta Nedelja za 2020. godinu i to Odluka o dodjeli priznanja Općine Sveta Nedelja za životno djelo Željku Golja za doprinose na društvenom području i području sporta i Odluka o dodjeli priznanja Općine Sveta Nedelja OPG-u „Matiška“ nositelja Redentea Kišića za poticanje poduzetništva.

Na sjednici je također usvojena i Odluka o dodjeli financijskih sredstava organizaciji Civilnog društva Centru za inkluziju i podršku u zajednici, Pula, čije se usluge u okviru programa „Naša dnevna bolnica“ pružaju u Centru Liče Faraguna, a odnose se na poludnevni boravak odraslih osoba sa intelektualnim poteškoćama.

Podsjetimo, Željko Golja bio je dugogodišnji aktivni pripadnik tamošnje zajednice, član i svojevremeno predsjednik MO Snašići, općinski vijećnik u jednom mandate, aktivni član Udruge gljivara „Martinščica“, predsjednik NK Polet u dva mandata, ali prije svega karakter i persona koja mnogima nedostaje i koja je svojim trudom i angažmanom u zajednici zadužila istu.

Nakon emotivnog govora vršiteljice dužnosti općinskog načelnika Irene Franković suze su bile podsjetnik na tog velikog čovjeka, a priznanje su primile kćer Karla i supruga Nives.

Drugo priznanje otišlo je u ruke Bojanu Kiršiću, vrijednom poljoprivredniku na čijim je leđima, uz oca Redenta, trenutno OPG Matiška iz Nedešćine. Na tradiciji dugoj više od 100 godina i u sjećanje na Mate Kiršića kojeg su zvali „Matiška“, danas se radi vino s ljubavlju te se pomorsko i podrumarsko nasljeđe pretvara u brand istarskog vina.

Kiršići od 2017. godine vino pune u butelje, a godišnje proizvedu do 12 000 litara vina, od čega polovica ulazi u butelje. U ponudi imaju istarsku malvaziju, refošk i rose, a u pripremi je i muškat.