Home RUBRIKE Vikendom konkretno Marin Stepčić: “U fotografiju sam se zaljubio kao sedmogodišnjak!”

[VIKENDOM KONKRETNO] Marin Stepčić: “U fotografiju sam se zaljubio kao sedmogodišnjak!”

Za ovotjedni „Vikendom Konkretno“ odlučili smo se za jednog srednjoškolca koji je prepoznao u čemu najviše uživa i koji je, pomalo poetski rečeno, krenuo za svojim snovima. Kako bi sve bilo još bolje, Marin Stepčić se u fotografiji snašao odlično pa smo s njim porazgovarali o planovima i željama…

Tko je Marin Stepčić, koliko godina imaš, u koju školu ideš i kakvi su ti planovi, znaš li već danas koji fakultet želiš upisati?

Ja sam još jedan 18-godišnjak koji živi tipičan tinejdžerski život, možda i ne toliko tipičan. Volim izlaziti i družiti se, što je zbog trenutne situacije veoma ograničeno, no svejedno pronalazimo načine kako da se zabavimo.

Osim društvenog života, imam veliki interes za fotografiju, vježbanje, muziku i srodne kreativne zanimacije. Uvijek se trudim dati najbolje od sebe, bilo u poslovnom smislu (zadovoljiti šefa, klijenta) ili u privatnim odnosima.

Vjerujem da je vrijeme jedna od najbitnijih stavki života, te težim ka organiziranosti i planiranju kako bi maksimalno iskoristio svoje vrijeme. Pohađam SŠMB u Labinu, smjer ekonomija. Planiram ići na prometni fakultet u Rijeci, ali moja glavna zanimacija će još uvijek biti fotografija.

Kada si se krenuo zanimati za fotografiju? Kada kupuješ prvi ozbiljniji aparat?

Moj prvi dodir s fotografijom bio je na dočeku s mojim roditeljma, kada sam još bio dijete (šest, sedam godina).

Na proslavi je bila jedna fotografkinja, tv reporterka koja je, igrom slučaja, imala svoj fotić sa sobom. Sedmogodišnji Marin je sa snažnom znatiželjom isprobao aparat, sjećam se da sam guštao i slikavao u nedogled. Veći interes za fotografiju pojavio se kada sam imao 13-14 godina.

Počeo sam gledati razne videozapise na YouTube-u, pratiti profile na Instagramu itd. Najviše su me privukla videa Petera McKinnona, mogao bih reći da me on najviše inspirirao te da se uz njegove videozapise rodila volja i želja da kupim pravi fotoaparat te da se time krenem baviti.

Kroz neko vrijeme, slikao sam mobitelom, gledao videa o fotografiji i videografiji te sam tako sitno, ali konzistentno učio. Ove godine odlučio sam kupiti svoj prvi ‘fotić’, nakon dosta istraživanja, uspio sam pronaći vrlo dobar “Canon EOS 77d” koji se smatra jednim od najboljih “entry level” aparata.

“Ozbiljniji” aparat ne planiram kupovati u skorije vrijeme zbog toga što su jako skupi, a navedeni aparat je prilično kvalitetan, pruža dobre performanse te razne mogućnosti i smatra se profesionalnim.

Što fotografiraš za gušt, imaš li neku najdražu temu ili motiv?

Trenutno sam u fazi istraživanja i isprobavanja različitih stilova, svaki stil ima nešto što me privlači, jednostavno volim imati aparat u rukama i slikati, neovisno o prigodi, okolini…

Jako mi se sviđa stil fotografa Aarona Brimhalla, mogu čak reći da su mi njegove fotografije jedne od najinspirativnijih i najprivlačnijih po mom ukusu. Možda ćete uspjeti otprilike vidjeti kakvom stilu težim kroz priložene slike u ovome članku, te uskoro na službenim društvenim stranicama koje ću pokrenuti.

Volim automobile te tako spajam dvije zanimacije, fotkanje automobila, što mi je jedna od glavnijih “tema”.

Fotografiram utakmice NK Rudara koje lako možete pronaći na njihovoj FB stranici, a uz to, ubrzo ću započeti s fotkanjem za “Vintage shop” u Labinu – međusobno podržavanje i suradnja malih kreatora, artista i slično je jako bitno i smatram da se time poboljšavamo.

Također, želio bih spomenuti jedan veoma kul, kvalitetan i zabavan projekt u kojem sam sudjelovao. U društvu imam prijatelje koji su “u glazbi” te smo nedavno uspjeli uglazbiti i realizirati prvu pjesmu jednog prijatelja. Pjesma se zove NOPE! od izvođača “Pllatina”- možete pogledati i poslušati pjesmu na YouTube-u.

Kako te ljudi mogu kontaktirati i za fotografiranje čega sve?

Trenutno skupljam slike kako bi mogao kvalitetno krenuti s vođenjem društvenih mreža, želim kreirati dobar “portfolio”.

Za sada me možete kontaktirati putem mog privatnog Instagram (@marin.stepcic) ili Facebook (Marin Stepčić) profila, a u skoroj budućnosti planiram otvoriti nove račune (ime: Stephoto) gdje ću objavljivati svoj rad.

Otvoren sam za sve suradnje, želim doprinijeti ciljevima klijenata (bili to poslovni ciljevi poput privlačenja njihovih kupaca kroz promidžbene aktivnosti, ili privatni, poput zajedničke slike nasmijanih članova obitelji). Pošto su ovo počeci, primarno želim raditi na edukaciji i osobnom poboljšavanju kako bi mogao pružiti najbolju uslugu.

Za kraj, želio bih se zahvaliti svima koji su mi bili podrška, najviše svojim roditeljima, Silviji i Danijelu te Alenu Vozili što su me dodatno potaknuli da radim ono što volim.