Home LABIN „Da se nikad ne zobi“ Krvova placa

„Da se nikad ne zobi“ Krvova placa

Nakon što je početkom godine očišćen okoliš, izvršeno uklanjanje baraka i nelegalno sagrađenih objekata, nasipavanje i ravnanje zemljom kompletne površine i zaštita objekata nekadašnjeg rudnika sigurnosnom ogradom na Krvovoj placi u naselju Vinež, jučer su započeli radovi na daljnjem uređenju, odnosno skidanju raslinja, košnja stražnje strane platoa te označavanje buduće staze sa stražnje i prednje strane Krvove place.

Projekt uređenja Krvove place izradio je Arhitektonika Studio d.o.o. Labin, dok će radove, vrijedne oko 450 tisuća kuna iz programa redovnog održavanja komunalne infrastrukture Grada Labina izvoditi trgovačko društvo 1. Maj d.o.o. iz Labina.

Osnovna ideja uređenja Krvove place, koja se snažno odražava ne samo u povijesti ovog kraja već i u kulturnom identitetu, bila je dati prostoru urbanu kvalitetu formiranjem trga oblikovanog na način  da  svaki pogled i kretanje skreće u smjeru nekadašnjeg Šohta, kao najdominantnijeg simbola rudarstva, a istovremeno hrabrosti, snage i neustrašivosti.

Šoht će se naglasiti i označiti postavom staklenih podnih ploča iznad postojećeg otvora, s umetnutom podnom rasvjetom. 

Do Šohta će voditi tračnice izvedene prema uzoru na rudarske tračnice također s podnom rasvjetom.

Najuočljiviji element uređenja je postament od cortena (posebne vrste čelika za uređenje eksterijera), dominantan i decentan, dovoljno visok da bude vidljiv na veće udaljenosti. U pravokutni postament urezat će se  riječi: „Da se nikad ne zobi“. 

Te riječi odražavaju težinu i bremenitost ondašnjih teških uvjete života labinskih rudara.

Postament je prema idejnom rješenju postavljen na završetku valovite staze usječene u pod. Staza je popločena granitnim kockicama. Na dijelovima gdje staza „uranja“ posadit će se crvene ruže kao simbol teškog životnog puta, puta kroz patnju, bol, krv, borbe protiv okrutnosti i u potpunosti opravdava naziv cijelog kompleksa –  „Krvova placa“.

Od Šohta će se protezati pješačka staza koja prati slojnice postojećeg brežuljka i spaja se sa stazom ispred škole. 

Dio između trga i postojeće stambene izgradnje na južnoj strani dodatno će se hortikulturno urediti travnjakom i zaštitnim tamponom crvenih ruža.

„Krvova placa na Vinežu, mjesto je od posebnog značaja za Labin i labinske rudare koji su gotovo prije 100 godina upravo na tom mjestu usudili se puno jačem i moćnijem od sebe nedvosmisleno reći  «KOVA JE NASA» i  na tom mjestu proglasili  „Labinsku republiku“.   To je mjesto na kojem danas, a činiti ćemo to i sutra, odajemo memorijsku počast tisućama rudara koji su više stoljetnim rudarenjem ostavili pečat na nas ljude i na našu povijest  kojom se dičimo i iz koje crpimo snagu. Obnovljenu Krvovu placu na 100. obljetnicu Labinske republike predat ćemo našim mladima kao zalog budućnostin- da se nikad ne zobi“, poručuje  gradonačelnik Valter Glavičić.

Uređenje Krvove place financira se iz programa redovnog održavanja komunalne infrastrukture Grada Labina čime će ovo mjesto zasluženo postati uređeni javni prostor primjeren svojoj povijesnoj važnosti Labina i Labinštine.