Home LABIN Andreja Marčec Grof: “Ideja butika za djecu došla je iz osobnih potreba”

Andreja Marčec Grof: “Ideja butika za djecu došla je iz osobnih potreba”

U Labinu je već uobičajeno da stari grad u zimskim mjesecima odlazi u hibernaciju, a s njime i oni prostori koji rade samo ljeti. No, nedavno smo primijetili da se otvorila nova trgovina, kojoj kako je izgledno, radno vrijeme neće diktirati sezonalnost.

Saznali smo kako je butik za djecu “Niko i Rita” otvoren 26. listopada, a nalazi se u ulici Svete Katarine 1. Otvoren je svakog radnog dana od 9 do 19 sati i subotom od 8 do 13 sati, a o ovom poduzetničkom pothvatu saznali smo više od njegove vlasnice, Andreje Marčec Grof.

“Ideja butika za djecu došla je iz osobnih potreba. Često sam se našla u situaciji da trebam neki poklon “odmah”, jer idem u posjet ili trebam ga za vikend, a nemam vremena otići istraživati ili odvesti se do nekog većeg grada. Budući da osobno volim kupovati praktične poklone, često se na popisu našao neki komad odjeće. U buticima se može naći “nešto posebno”, nešto što nemaju svi, a to se meni jako sviđa, pa se nadam da će sugrađani dijeliti moje mišljenje. U svom butiku sam posebnom pažnjom pomno odabrala komade odjeće za najmlađe, od njihovog rođenja do završetka osnovne škole. Uz to, uvijek se nađe neka zanimljiva igračka, koja će zasigurno privući dječju pažnju.”

Svakako je hrabro išta pokretati u ovim nesigurnim uvjetima, a na uspjeh utječe jako puno faktora. Između ostalih, važna je i lokacija.  Vlasnica smatra kako je lokacija prikladna, i za kupce pogođena.

“Lokaciju sam izabrala naprosto iz praktičnih razloga. Oni koji me poznaju, znaju da sam na ovoj lokaciji posljednjih pet godina radila s ljetnim asortimanom. Budući da je prostor sređen za trgovinu, bilo je logično da samo dopunim asortiman.

Vremena su dosta teška, pa je sukladno tome i teško imati neke planove za budućnost. Svakako treba biti strpljiv sa situacijom i treba vremena da se ljudi naviknu da u njihovom gradu nakon nekog vremena ponovno postoji butik za najmlađe.”

Čini se da je ove godine korištenje tehnologije silom prilike uznapredovalo, pa su tako čak i najveći protivnici internetske kupovine podlegli ovom “novom normalnom” načinu kupovine. Trgovci su se morali prilagodili. Iako butik “Niko i Rita” trenutno djeluje kao izričito fizička trgovina, vlasnica je rekla da svakako uzima u obzir trendove i preferencije kupaca.

“Snalazimo se na sve moguće načine i prilagodba tržištu mora postojati, kao i uvijek. Shodno tome, ako bude potrebe, otvorit će se i internet trgovina. Za sada ima upita preko poruka Facebook stranice, gdje i objavljujem novosti i zanimljivosti. Roditelji se raspituju za nešto konkretno, kao na primjer ima li toplih trenirki za dečke ili tutica za bebe.”

Vlasnica kaže kako joj je najviše vremena oduzelo upravo smišljanje imena za butik. Željela je da iz imena bude jasno da je za djecu, i da je i za djevojčice i za dječake. Nije htjela da imenom asocira da je samo za bebe. Kaže kako je bilo svakakvih ideja, a raspitivala se i kod rodbine i prijatelja za mišljenje. No nikako da pronađe ono nešto, ono što će probuditi iskricu.

“Opustila sam se par dana i tad sam došla na ideju da budu dva imena. Jedno za curicu i jedno za dečka. Imala sam pet prijedloga i ponovo potražila mišljenje. Odabrala sam onaj par koji nitko nije odabrao, a meni je “zvonio” na prvu.”

Na prvu smo pomislili da su Niko i Rita imena nečije djece, no Andreja nam je otkrila priču iza ovog imena.

“Sveti Nikola je zaštitnik pomoraca, siromaha, djevojaka, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, putnika, trgovaca i naravno, djece. Njegovu priču svi znamo.

Za Svetu Ritu sam drugi put čula, i tad mi se “uhvatila za uho”, prošle jeseni na jednom putovanju, gdje postoji njena crkva, a njena priča je ostavila trag u mom sjećanju. Ona je talijanska svetica i takvom je proglašena još za života. Sveta Rita je svetica nemogućeg. Imena Niko i Rita su povezana, a nisam bila ni svjesna koliko.”

Vrijeme je darivanja, a upravo se darovima najviše vesele oni najmlađi. Butik “Niko i Rita” obogatili su ponudu u našem gradu, a sigurni smo da kod njih svaki mališan može pronaći nešto za sebe. 

Provjerite ih na njihovoj Facebook stranici Niko i Rita butik za djecu, ili ih posjetite u njihovom prostoru i besplatno se fotografirajte sa simpatičnim patuljkom koji poziva iz izloga.