Home CRNA KRONIKA Crna kronika Labin IN MEMORIAM | Veliki gospodin koji je sport volio na nevjerojatan način

IN MEMORIAM | Veliki gospodin koji je sport volio na nevjerojatan način

Pamtiti ćemo vas nasmijanog kao i tog 20. kolovoza...

Dragi barba Toni, spojio nas je Rudar. Između nas bilo je ravnih 72 godine, a opet, razgovor je mogao trajati u nedogled i uvijek, ali uvijek su ga prekidale moje obaveze. Ne volim ljude fotografirati, ali ovog 20. kolovoza zamolio sam barba Tonija za sliku jer je bio jako dobro raspoložen.

Polusatni razgovor protekao je o nesuđenoj monografiji Rudara koju je korona zaustavila i o tome kako izlazi knjiga o njegovom životu. U 101. godini života, i dalje je strastveno pričao o projektima o kojima je razmišljao.

Nije moglo proći desetak minuta u tiru da ne spomene svoju ranije preminulu suprugu Idu, ali i nakon njene smrti stan je izgledao kao ‘apoteka’. Otišao nam je netko kome je jako dobro stajao epitet „gospodin“.

Barba Toni, nadamo se da ste sada negdje zajedno sa svojom Idom, a mi ćemo nastaviti voljeti sport barem slično kao i Vi.

Počivajte u miru.


Anton Gregorić rođen je 10. 03. 1920. godine u selu Maretići pored Sv. Martina u općini Sveta Nedelja. Cijeli radni vijek proveo je u tadašnjoj Općini Labin kao sekretar uprave, a bio je po struci upravni radnik. U mirovini je bio od 1980. godine.

Toni je bio i istaknuti sportski djelatnik, a nagrade koje su krasile njegov doprinos sportu nije lako ni nabrojati. Nagrada „Zaslužni nogometni radnik Jugoslavije“, priznanje FIFA-a, Prvomajska nagrada RH (danas  nagrada Franjo Bučar), nagrada Međunarodnog olimpijskog komiteta…

Do smrti bio je počasni predsjednik NK Rudar od kojeg je dobio i nagradu za životno djelo. Bio je i predsjednik prvog organizacijskog odbora međunarodnog turnira Kvarnerska Rivijera te je o 55 godina tog turnira napisao i knjigu.