Home LABIN Labin - ostalo Uskoro stižu dodatni spremnici za odvojeno prikupljanje otpada

Uskoro stižu dodatni spremnici za odvojeno prikupljanje otpada

Gradu Labinu će do sredine veljače iduće godine biti dostavljeni dodatni spremnici za odvojeno prikupljanje otpada na kućnom pragu. Naime, dugoročni cilj Grada Labina da se stalno povećava udio odvojeno prikupljenog komunalnog otpada može se ostvariti jedino uz upotrebu kvalitetne infrastrukture. Stoga je za potrebe svih kućanstava u obiteljskim kućama i manjim višestambenim zgradama osmišljen sustav „od vrata do vrata“.

Taj sustav predviđa da kućanstva u obiteljskim kućama i manjim višestambenim zgradama budu opremljeni vlastitim spremnicima za odvajanje papira i kartona, te plastične i metalne ambalaže. Odvoz s kućnog praga vrši se svaka dva tjedna. Radi se o spremnicima koje kolokvijalno nazivamo „plavim i žutim spremnicima“, zbog njihovih boja koje sugeriraju vrstu otpada za koju se koriste. Za staklo koriste se namjenske zelene vrećice, a tako će biti i dalje.

Grad Labin se u prvoj polovici 2018. godine javio na natječaj Ministarstva zaštite okoliša i energetike za sufinanciranje 85% troškova nabave tih spremnika EU novcem. Sada je nadležno tijelo okončalo zajednički postupak javne nabave za sve zainteresirane jedinice lokalne samouprave diljem Republike Hrvatske, te slijedi dostava spremnika. U prijavi na natječaj Grad je surađivao s trgovačkim društvom 1.MAJ d.o.o.

Ukupna procijenjena vrijednost cjelokupnog projekta za Labin je 708.299,00 kn, od čega su osigurana bespovratna sredstva Fonda od 602.054,15 kn, što uključuje već isporučene spremnike za odvojeno prikupljanje otpada te one u dolasku.

Na području Grada Labina sustav „od vrata do vrata“ je već uveden, ali sada će se za prikupljanje papira i kartona podijeliti odgovarajući spremnici, umjesto do sad korištenih namjenskih vrećica. Putem tog EU natječaja dobiti ćemo 2.500 spremnika za papir i karton, te još 800 spremnika za plastičnu i metalnu ambalažu za nadopunu sustava.

Nakon toga uslijediti će razdoblje u kojemu će 1.MAJ podijeliti te spremnike korisnicima na kućnim adresama i tako kompletirati sustav.