Home HRVATSKA I SVIJET Glazba HR i SV Dajte im ljubavi, poslušajte porečko – pulski bend Tacoor!

Dajte im ljubavi, poslušajte porečko – pulski bend Tacoor!

Dok su neki glazbenici u koroni krenuli sa žalopojkama u medijima, neki su ipak ovo vrijeme kada se sve usporilo odlučili iskoristiti za sebe i svoju ljubav prema glazbi. Iako možda nije nov, javnosti je postao vidljiviji tek nedavno. Tacoor je porečko – pulski bend vrlo zaraznog ritma, a o planovima benda razgovarali smo s vokalom, Mladenom Đakovićem zvanim i Mlaggio, kojeg u spotu zasigurno ne bi prepoznali ni njegovi prijatelji.

Kako je došlo do okupljanja Tacoora? Je li to nusprodukt lockdowna i dosade ili imate planove na dulje staze?
Projekt Tacoor postoji već 4 godine, i taman kad smo bili spremni s prvim singlom, dogodila se korona, tako da smo u jednom trenutku zastali, ali smo ipak odlučili izaći s dva singla. Upravo radimo i na trećem, te dovršavamo album.

Tacoor je zapravo nastavak projekta Shoopak Tacoor iz 2012. godine, kada smo nastupali u drukčijoj postavi. Nakon petogodišnje pauze, ponovo pokrećemo projekt u širem sastavu i novim zvukom.

Osim tebe, tko su još članovi? Prepoznali smo i Marka Bolkovića, kojemu ovo nije prvi bend, ali je svakako poznatiji kao direktor festivala Visualia.
Ivan Laus je tu od samog početka sastava, a svirao je u Cirkusu s Juricom Prodanom. Davorin Poropat je dugo vremena svirao u Dogmi,a tu je i Luka Vrbanec koji skupa s Juricom Prodanom svira u Techno Vikinzima.

Još su s nama Flora Franjul koja je također svirala u Cirkusu sa Zoranom Sedlanićem i mnogim drugim projektima, Alan Rešidović je svirao Dafral Judafre i nizu dugih sastava, s nama je i Petra Šugar. Tu je i Marko Bolković, da, znan i kao tvorac Visualie.

Koje je značenje iza riječi Tacoor?
Kada sam počinjao snimati kamerom, negdje 2008. godine, htio sam raditi nekom glazbeni spot, ali mi nitko nije dao priliku. Tad sam stvorio alter ego Shoopak Tacoor, a ime mu je premetaljka imena poznatog prerano preminulog repera Tupac Shakura. Zamišljen je kao virtualni low – fi reper koji je objavljivao duhovite video spotove.

Kad smo ponovo pokrenuli projekt, odlučili smo da ćemo skratiti ime zato što smo shvatili da mnogi nepravilno izgovaraju naglasak prve riječi.

Nama je to bilo beskrajno zabavno, ali bi nam možda zatvorilo neka vrata, pa smo se ipak odlučili za kraće ime, a ja sam unutar benda zadržao originalno ime, kao alter ego.

Nedavno smo shvatili da bi nas netko u množini mogao pogrešno nazvati Takurci, ali se nadamo da nećemo više išta morati mijenjati.

Ljudima si poznat kao osoba koja stoji iza kamere, naime, redatelj si mnogih glazbenih spotova, ali i dokumentarnih filmova. Svakako je osvježenje vidjeti tebe u fokusu. Kako si postao vokal ovog porečko – pulskog funk / disco / hip hop benda?
Nisam nov u glazbi, naime, nekad sam svirao i pisao tekstove u riječkom sastavu Gretta Gabor, a onda sam se počeo baviti videom i filmom, pa sam to malo zanemario.

No taj moj alter ego Shoopak Tacoor mi je uvijek bio neki ispušni ventil, a pjesme koje sam u međuvremenu radio, pokazivao sam prijateljima, pa su me pozitivne reakcije motivirale da pokrenem cijeli projekt.

I dalje snimam video spotove, a trenutno radim i na dva dokumentarna filma, tako da nisam zapostavio svoj glavni posao.

Trenutno snimate album, izdavačka kuća je Croatia Records. Kad možemo očekivati gotov album?
U ovih nekoliko godina napravili smo skoro 30 pjesama, i sad smo odlučili snimiti prvi album koji će imati 14 pjesama, a onda ćemo se baciti na snimanje drugog.

Sve snimamo kod Davorina Poropata u njegovom kućnom studiju i sad smo praktički prešli sredinu procesa, pa se nadamo da će album izaći do kraja ove godine. Izdavač je Croatia Records.

Javnost je do sada mogla primijetiti dvije vaše stvari, prvu naziva “Ruke gore” i posljednju “Gimisom Love”. Kakve su do sada reakcije publike?
Tako je, objavili smo dva singla, kroz mjesec dana će i treći, zapaženi smo i kod publike i kritičara, pa smo nestrpljivi da prezentiramo i ostatak materijala.

Razmišljate li o prvim koncertima ili čekate rasplet situacije s trenutnom pandemijom?
Koncerata nema pa smo se potpuno koncentrirali na snimanje albuma, a kada završimo album, i kad se pjesme oblikuju, predstoji uvježbavanje materijala (a do tada će se i situacija s koncertima, nadamo se, iskristalizirati).

Kad smo već kod pandemije, zbog specifičnosti vaših zanimanja dosta ovisite u trenutnoj situaciji. Kako kratite vrijeme, koje su vaše prognoze za budućnost?
Što se tiče pandemije, vjerojatno svaki član ima svoje mišljenje o ovome, a u nekim pjesmama i albumu i progovaramo o tome. Singl koji pripremamo se zove “Hajde da se gađamo našim ekstremitetima” i govori o podjelama i polarizaciji društva koja nikad nije bila izraženija.

Želite li saznati više o ovom bendu, pronađite ih na Facebooku, a kako zvuči njihov posljednji singl koji brzo ulazi u uho provjerite ispod.