Home LABIN Dokumentarna izložba o Vlačiću u labinskim školama

Dokumentarna izložba o Vlačiću u labinskim školama

Jubilarna 500-ta obljetnica rođenja Matije (Frankovića) Vlačića Ilirika (Labin, 1520. – Frankfurt na Majni, 1575.) ostala je u sjeni pandemije COVID 19 i epidemioloških mjera, pa se mnoge ranije planirane aktivnosti nisu realizirale.

Jedna od njih je i dokumentaristička izložba čije je otvorenje bilo planirano u mjesecu travnju 2020. godine u Europskom parlamentu u Bruxellesu uz pokroviteljstvo gospodina Valtera Flege, zastupnika u Europskom parlamentu, ujedno i predsjednika Počasnog odbora obilježavanja 500-te obljetnice rođenja Matije Vlačića Ilirika. Doduše izložba je imala svoju online promociju u mjesecu travnju 2020. godine.

U susret 501. godišnjice rođenja našeg Flaciusa, Grad Labin postavio je izložbu u Osnovnoj školi Matije Vlačića, a ona će potom biti preseljena u Osnovnu školu Ivo Lola Ribar te Srednju školu Mate Blažina.

Izložbom se kronološki i sadržajno prikazaje značenje i aktualnost europskog reformatora 16. stoljeća Matije Vlačića Ilirika. Naglasak je na europskim vrijednostima koje su promicane i kroz Vlačićevo djelovanje i opus. Te se trajne europske vrijednosti njeguju i razvijaju do današnjeg dana i čine prepoznatljiv europski identitet.

Prateći Vlačićev život i djelo kroz njegovo obrazovanje, putovanja i rad vidljiv je njegov znanstveni otisak ne samo u Labinu i Istri- njegovom zavičaju, već i diljem Europe u kojoj je aktivno djelovao.

Autorica teksta izložbe je Dijana Muškardin, profesorica povijesti u labinskoj Srednjoj školi Mate Blažina, a grafičko oblikovanje potpisuje Piero Ricci.