Home LABIN Labin - ostalo Postao predsjednik na današnji dan – “Što je on sagradio, ovi danas...

Postao predsjednik na današnji dan – “Što je on sagradio, ovi danas nisu u stanju ni ofarbati!”

Josip Broz Tito bio je jugoslavenski revolucionar i državnik, koji je bio na različitim funkcijama od 1943. do smrti. Za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je vođa jugoslavenskih partizana. Bio je popularna javna ličnost u zemlji i inozemstvu. Prikazan kao simbol ujedinjenja, njegova unutrašnja politika održavala je miran suživot naroda u Jugoslaviji.

Stekao je dodatnu međunarodnu pažnju kao čelnik Pokreta nesvrstanih, zajedno sa Jawaharlalom Nehruom iz Indije, Gamalom Abdelom Naserom iz Egipta i Sukarnom iz Indonezije. Orson Welles jednom ga je nazvao “najvećim čovjekom na svijetu”.

Na današnji datum, 14. siječnja 1953. godine, Josip Broz Tito postao je predsjednikom Jugoslavije i od tada za ovdašnji narod više ništa nije bilo isto. Predsjednik bivše države Tito je ostao do svoje smrti 4. svibnja 1980. godine.

Posebno se ovih dana čuje rečenica koja se vrlo često veže uz Titovu vladavinu: „Ono što je on uspio sagraditi, ovi danas nisu u stanju ni ofarbati.“ Kakve Vas sjećanja vežu uz taj period?