Home RUBRIKE prepoBOOKe prepoBOOKe | Silvia Fiamengo: “Odabrati tri najdraže knjige nije nimalo lagan zadatak”

prepoBOOKe | Silvia Fiamengo: “Odabrati tri najdraže knjige nije nimalo lagan zadatak”

U 2021. odlučili smo krenuti s jednom novom rubrikom, prepoBOOKe – knjižne preporuke naših sumještana. U njoj ćemo ugostiti razne ljude s Labinštine koje ćemo zamoliti da nam obznane što najrađe i trenutno čitaju.

Prva gošća u ovoj rubrici bila je Silvia Fiamengo, ravnateljica Gradske knjižnice Labin.

„Odabrati tri najdraže knjige nije nimalo lagan zadatak, štoviše, nemoguć za onoga tko u knjigama neminovno pronalazi sebe u datom trenutku, kraćem ili dužem periodu bivstvovanja, ili pak drugog sebe u posve fiktivnim dimenzijama.

U ovom slučaju suzit ću svoje favorite na područje tzv. lijepe književnosti. U tom smislu izdvajam likove kojima se i dan-danas vraćam i koji me uvijek i iznova nauče lekciju –  Knez Miškin, Hans Castorp i Arsen Toplak – moji vječiti supu(pa)tnici proizašli iz pera genijalnih književnih umova – F. M. Dostojevski, Th. Mann i J. P. Kamov.

Dakle, Idiot, Čarobna gora i Isušena kaljuža naslovi su mojih najdražih djela. Vrhovi su to književnosti o kojima se ne usudim pisati „ukratko“, knjige koje jednostavno ne mogu svesti na par redaka teksta da bih vam odgovorila „zašto“, a bilo bi to za mene preintimno. Intimu se poštuje.

Poštovani kukci i druge jezive priče izvanredna je zbirka kratkih priča autorice Maše Kolanović koja spada u knjige koje sam posljednje, uz redovito večernje čitanje slikopriča s djecom, pročitala i koju toplo preporučujem svima kojima nije dovoljna svakodnevna doza zone sumraka, već hoće još, jedino što će u ovoj knjizi ipak naići na društvenu osjetljivost, danas itekako svima prijeko potrebnu.

Knjiga koja je sljedeća na čitanju zbirka je priča Zlatna opeklina kolege Nevena Ušumovića, dobitnika prošlogodišnje Nagrade Janko Polić Kamov za najbolje književno djelo na hrvatskome jeziku. Ne sumnjam da će me oduševiti“, poručila je u prvom izdanju rubrike prepoBOOKe ravnateljica GK Labin, Silvia Fiamengo.