Home KULTURA Glazba Robert Mikuljan i Toni Kranjac novi dirigenti Gradskog orkestra Labin

Robert Mikuljan i Toni Kranjac novi dirigenti Gradskog orkestra Labin

Gradski orkestar Labin ima nove dirigente. Mladi je to, talentiran i visoko obrazovan labinski dvojac Robert Mikuljan i Toni Kranjac.

Robert Mikuljan je trubač,a jazz je magistrirao 2017. godine na jazz odjelu Glazbene akademije „Giuseppe Tartini“ u Trstu u klasi prof. Klausa Gesinga. Glazbom se bavi i aktivno nastupa više od 20 godina, no od 2011. godine posvećuje se isključivo jazz glazbi.

Godine 2008. pridružuje se Big Bandu Pula, a članom JazzIstra orkestra postaje 2014. godine. Kao skladatelj i solist predstavlja se 2017. godine u sklopu projekta „Nove skladbe za Jazz orkestar HRT-a“ skladbom „Crne ruki“. Iste godine postaje članom Porto etno orkestra koji 2018. godine nastupa na Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe u Strasbourgu s ciljem očuvanja tradicionalne hrvatske glazbe u suvremenim jazz aranžmanima. Sa saksofonistom Denisom Razumovićem surađuje na projektu Mikuljan&Razz Wind Factory.

Vodi sastav Robert Mikuljan Quintet koji okuplja ponajbolje glazbenike hrvatske jazz scene. Surađuje s mnogim renomiranim hrvatskim i inozemnim jazz glazbenicima u sklopu različitih projekata i samostalnih koncerata. Dobitnik je Nagrade Status 2019. u kategoriji jazz truba koju dodjeljuje Hrvatska glazbena unija za vrhunsko umijeće i vještinu sviranja. Zaposlen je u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivan Plemeniti Zajcu Rijeci.

Toni Kranjac, magistrirao je klarinet na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2020. godine u klasi prof. Milka Pravdića. Svoje je glazbeno obrazovanje započeo u gradskom orkestru Labin 2006., pod mentorstvom Franka Ružića, a nastavio je obrazovanje u Osnovnoj glazbenoj školi Matka Brajše Rašana u Labinu, u klasi prof. Tončija Trinajstića. Pobjednik je više državnih i međunarodnih natjecanja klarinetista, kao i nekih natjecanja komornih skupina.

S orkestrom grada Labina snimio je 2 nosača zvuka (2011. i 2012.), s djelima raznih svjetskih skladatelja, i raznih glazbenih stilova. Zaposlen je kao učitelj klarineta i saksofona u Umjetničkoj školi Matka Brajše Rašana iz Labina. Gradski orkestar Labin i Grad Labin zahvaljuju se maestru Franku Ružiću kao dirigentu koji je u gradskom orkestru tijekom proteklih 18 godina uložio izniman trud, rad i kreativnu energiju.