Home RUBRIKE Vikendom konkretno VIKENDOM KONKRETNO | Irene Franković: “Potreba za proširenjem groblja postoji već dulji...

VIKENDOM KONKRETNO | Irene Franković: “Potreba za proširenjem groblja postoji već dulji niz godina, a u 2021. kreće i obnova Doma kulture ‘Valentin Poldrugo’!”

Irene Franković je aktualna zamjenica Općinskog načelnika koja obnaša dužnost Općinskog načelnika u Općini Sveta Nedelja. Njen dolazak u politički život Labinštine popraćen je neuobičajeno pozitivno, a ona je u prvih šest mjeseci na čelu te lokalne samouprave pokazala da se radi o osobi visokog stupnja retorike i kulture u javnom prostoru. Ovog puta nam je bila gost u rubrici ‘Vikendom konkretno’.


Najprije, je li Vam se i ako da, koliko, život promijenio od 01. srpnja 2020. godine i novog imenovanja?

U profesionalnom smislu, nakon 13 godina rada u prosvjeti, život mi se promijenio početkom siječnja 2020-e godine kada sam započela sa profesionalnim obnašanjem dužnosti zamjenice općinskog načelnika, što je, bez obzira na aktivno sudjelovanje u izvršnoj vlasti zajedno s bivšim načelnikom Gianvladom Klarićem tijekom volonterskog obnašanja dužnosti, bila meni velika promjena.

Odgovornost prema sugrađanima, svom kraju, javnim financijama i osjećaj velike odgovornosti prema dužnosti mora biti kod svakog tko se prihvati bilo koje funkcije u tijelima izvršne ili predstavničke vlasti te radim i djelujem u skladu s navedenim.

Koronavirus je obilježio prošlu godinu, svi znamo „mali milijun“ negativnih stvari koje je donio, možete li Vi istaknuti možda neke dobre stvari koje su se dogodile s društvom u globalu u protekloj godini? Po čemu ćete pamtiti minulu godinu najviše?

Epidemija koronavirusa veliki je izazov, u svijetu i kod nas, u zdravstvenom i ekonomskom smislu. Ovo je vrijeme u kojem se svi moramo prilagoditi novom načinu života i okolnostima te će 2020. zacijelo ostati upamćena u povijesti po pamtiti po epidemiji.

U svakoj situaciji imamo pozitivne i negativne aspekte, tako da, referirajući se na Vaše pitanje, imamo i pozitivne strane – u svakodnevnom životu, prvenstveno poslovnom, ali i onom privatnom, sve se više upotrebljavaju mnogobrojne platforme za komunikaciju i sastanke te smo si po tom pitanju postali bliži, građanima se olakšava komunikacija sa tijelima državne i javne uprave putem raznih aplikacija, te je ubrzala upotrebu istih.

Kada se dogode loše stvari, pokazalo se to i sada u potresu pogođenim područjima, okrećemo se jedni drugima, brinemo se najranjivijim skupinama građana, pokušavamo pomoći jedni drugima,

Koji su općinski projekti u 2020. Vama najdraži? Kakva je za Općinu Sveta Nedelja bila ta, prošla, 2020. godina?

U posljednjem kvartalu 2020.godine započelo je proširenja groblja u Nedešćini. Na mjesnom groblju ukapaju se pokojnici s područja Nedešćine i okolnih sela te Štrmca, ali i šire te je postojala realna potreba za njegovim proširenjem već dulji niz godina.

Proširenjem groblja srušio se dotrajali zid na sjevernoj strani groblja te će se napraviti novi, a na proširenom dijelu planirano je 89 ukopnih mjesta te 26 grobnica. Sredstva zajednički osiguravaju Komunalno poduzeće „1.maj“ d.o.o Labin i Općina Sveta Nedelja.

Građevinska dozvola za Prvu fazu preuređenja Doma kulture „Poldrugo Valentin“ u Nedešćini  ishođena je početkom studenog te će se u ovoj godini krenuti u njegovu obnovu. Dio je zgrade rekonstruiran prije dvadesetak godina kada su uređeni uredi za potrebe općinske uprave, a ovom fazom uredit će se multifunkcionalna dvorana koja će zadovoljiti potrebe svih žitelja, ne samo Nedešćine, već i cijele Općine Sveta Nedelja, kao i za potrebe O.Š.“ Vitomir Širola – Pajo“ za organiziranje razne izvanučioničke nastave te svih ostalih popratnih sadržaja.

Bez obzira na cjelokupnu situaciju oko epidemije koronavirusa i njezinog utjecaja na svakodnevni život i rad, na kraju prošle godine dva su važna projekta krenula u realizaciju.

Turistička zajednica Općine Sveta Nedelja ‘potukla’ je i one malobrojne kritičare svojim djelovanjem u 2019. godini, ali i u ovoj čudnoj 2020. godini. Koliko ste vi kao čelna osoba te lokalne samouprave njenim dosadašnjim radom?

Turistička zajednica Općine Sveta Nedelja i ove je godine bilježila dobre rezultate. Tijekom „špice“ sezone, krajem srpnja i početkom kolovoza, broj noćenja u odnosu na 2019.godinu iznosio je 95%, a sveukupno, do listopada 72% o odnosu na 2019. godinu, što ukazuje da su pitomi krajolik, mir naših ruralnih sredina, gostoprimstvo domaćina, intima i izoliranost kuća za odmor idealna mjesta za ljetovanje , a sve u skladu s epidemiološkim mjerama s kojima smo se susreli u 2020-oj.

Godine 2019. Turistička zajednica aktivno je sudjelovala u organizaciji svih manifestacija te ih obogatila i oplemenila novima idejama, a konstantno se radi na promociji i brendiranju Općine Sveta Nedelja kao mjesto za odmor ali i eno-gastronomske destinacije.

Pred nama je 2021. godina, imate li ikakva očekivanja od nje, s čim bi bili zadovoljni? Je li prerano, obzirom na situaciju, govoriti o ciljevima? Ako ne možemo o ciljevima, što bi bile vaše, recimo tri, želje za Općinu Sveta Nedelja u 2021. godini?

Kada govorimo o ciljevima, proračun Općine Sveta Nedelja izglasan je krajem prosinca iz kojeg   mogu izdvojiti nekoliko projekata iz komunalne infrastrukture koji će krenuti u realizaciju – navedena Prva faza obnove Doma kulture „Poldrugo Valentin“ u Nedešćini, rekonstrukcija cjevovoda Nedešćina-Eržišće, izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju zgrade i ulaznog portala u ladanjskom dvorcu u Svetom Martinu te je u Programu korištenja fondova EU i drugih fondova planirana rekonstrukcija nerazvrstane ceste Cere-Sveti Martin.

Osim navedenih projekata, planirana su izdvajanja i za održavanja cesta, javnih površina, javne rasvjete, uređenja betonske podloge iza Doma kulture u Šumberu. Naravno, osim komunalne infrastrukture, kroz proračunske stavke vidljiva je briga o najmlađima, školarcima, studentima, nezaposlenima i umirovljenicima te sportu i kulturi. Maksimalni će se napori uložiti kako bi se navedeni projekti ostvarili na zadovoljstvo svih žitelja Općine Sveta Nedelja.