Home KOLUMNE Crtice iz saborskih klupa CRTICE IZ SABORSKIH KLUPA | Polemika oko riječkog kafića je bespredmetna i...

CRTICE IZ SABORSKIH KLUPA | Polemika oko riječkog kafića je bespredmetna i štetna, odvraća pažnju od realnih problema naših sugrađana!

Piše: Tulio Demetlika, saborski zastupnik

Dragi čitatelji portala Labinska Komuna,

Nastavljamo s ovom kolumnom za sve one koje zanima što se događa „iz prve ruke“ u Saboru. Ovaj tjedan je u Saboru, a posebice u saborskim hodnicima, tema broj jedan bila polemika da u jednom riječkom kafiću nisu dobrodošli članovi HDZ-a. Nije puno vremena trebalo proći da se negdje drugdje, preciznije u jednom restoranu u Imotskom, zabrani ulazak SDP-ovcima…

I tako, po tko zna koji put, u javnom je prostoru krenulo ono što se može nazvati „Cirkus Colorado!“ Retorički vješt premijer okreće pilu naopako i poručuje da je riječ o govoru mržnje, i diskriminaciji! Zategnuta teza, posebice ovih dana, kad su mediji puni vijesti o predstavnicima vladajuće stranke koji su se cijepili preko reda, dobili kuće na korištenje za 100 kuna mjesečno… No, kako se „priča“ nije brzo ugasila, dodaje se još malo ulja na vatru, pa se cijelom događaju dodaju epiteti rasizma, pa čak i fašizma.

Osobno, ne opravdam odluku riječkog ugostitelja, ali valjda je svima jasno da se ne radi o ničem drugom nego o izrazu očaja jednog ugostitelja, koji nije mogao trpjeti sve češće kontradiktornosti i nelogičnosti nacionalnog stožera, pa tako i licemjerje vladajućih.

Polemika je, uostalom, bespredmetna. Nemoguće je zabraniti ulazak u nečiji lokal, iz jednostavnog razloga jer je članstvo u političkim strankama tajno. Stoga, i da netko stvarno to želi, ne može znati tko je član koje stranke.

Bilo kako bilo, ova je tema okupirala našu domaću javnost i cijelu političku scenu više od tjedan dana. Ja osobno, kao i ostali predstavnici IDS-a, nismo se na nju osvrnuli. S razlogom. Odbijamo sudjelovati u ispraznim polemikama, koje su štetne jer ne samo da dodatno potiču podjele u društvu, već odvraćaju pažnju od realnih problema naših sugrađana.

Mislim da su nas baš zato i izabrali, da riješimo probleme i uredimo sustav, a ne da radimo performanse kao u cirkusu. Tako smo, u tjednu iza nas, radije govorili o revitalizaciji istarskih željeznica, problemima s kojima se susreću studenti koji su studirali u inozemstvu te o gorućem problemu spolnog nasilja.

Jer, dragi čitatelji Labinske komune, kao što često ističem na ovom portalu, uzrečica da su svi političari isti jednostavno ne stoji. Uostalom, to pokazuju i prvi dani kampanje za lokalne izbore. U Zagrebu imate kandidate koji se kune da ne znaju ćirilicu i jedini im je adut ideološko prepucavanje, dok recimo naš kandidat za župana Boris Miletić obilazi Istru i u otvorenom razgovoru s gospodarstvenicima kroji svoj gospodarski program brzog oporavka od ove zdravstvene, odnosno gospodarske krize.

Stvar je, očito, o prioritetima. Kod nas je došla vijest da je hrvatski BDP potonuo za rekordnih 8,4 posto i postoji svijest da se nešto mora poduzeti, dok u drugim dijelovima Hrvatske ne opterećuje se time. Važnije je tko je a tko nije dobrodošao u kafić. Time ću i zaključiti ovu kolumnu, poželjevši svima ugodan vikend. Pred nama su svakako veseli i emotivni dani, u kojima ćemo zajedno i dostojno proslaviti jubilarnu 100. obljetnicu Labinske republike. Budimo ponosni i sretno!