Home OBRAZOVANJE Izložba o Vlačiću u Osnovnoj školi Ivo Lola Ribar

Izložba o Vlačiću u Osnovnoj školi Ivo Lola Ribar

Dokumentarna izložba posvećena našem velikanu Matiji Vlačića Ilirika od početka tjedna gostuje u Osnovnoj školi Ivo Lola Ribar u Labinu, gdje će ostati najmanje dva tjedna. Naime, u susret 501. godišnjice rođenja našeg Flaciusa, Grad  Labin prvotno je postavio izložbu u Osnovnoj školi Matije Vlačića, a sada i u  Osnovnu školu Ivo Lola Ribar te će naposljetku biti izložena i u Srednjoj školi Mate Blažina.

Izložbom se kronološki i sadržajno prikazuje značenje i aktualnost europskog reformatora 16. stoljeća Matije Vlačića Ilirika. Naglasak je na europskim vrijednostima koje su promicane i kroz Vlačićevo djelovanje i opus. Te se trajne europske vrijednosti njeguju i razvijaju do današnjeg dana i čine prepoznatljiv europski identitet.

Prateći Vlačićev život i djelo kroz njegovo obrazovanje, putovanja i rad vidljiv je njegov znanstveni otisak ne samo u Labinu i Istri- njegovom zavičaju, već i diljem Europe u kojoj je aktivno djelovao. Autorica teksta izložbe je Dijana Muškardin, profesorica povijesti u labinskoj Srednjoj školi Mate Blažina, a grafičko oblikovanje potpisuje Piero Ricci.