Home LABIN Labin - ostalo Dva ukrštena čekića na Trgu labinskih rudara simboliziraju Podzemni grad riješen svih...

Dva ukrštena čekića na Trgu labinskih rudara simboliziraju Podzemni grad riješen svih ideologija

U sklopu obilježavanja Labinske republike, naš Labin „zasjao“ je u kovarskom sjaju te je na mnogim lokacijama u gradu osvanulo nešto novo, a kovarski. Tako i na Trgu labinskih rudara, ispred škole OŠ Ivo Lola Ribar.

Tekst „L. A.E. XXI predstavlja: Metal Guru: “Podzemni grad XXI – USTAV“, objašnjava puno toga. Pročitajte…

“Ono što su danas samo fantazme i gluposti, u budućnosti mogu evoluirati u kognitivne paradigme koje će opisivati taj novi svijet, da parafraziramo L. Wittgensteina. Francuski filozof B. Pascal izrekao je veliku istinu: ”Ljudi samo žele da netko njima pristojno vlada.” U tom smislu teško će se prevazići silueta “voljenog diktatora”. Na primjeru današnjih vođa koje biraju narodi, očito je da potreba za njime neće tako brzo nestati. I to su dva osnovna polazišta kod osmišljavanja ovog rada i njegov su konceptualni fundament.

Držimo da su 19. i 20. stoljeće, isključivo na idejnoj ravni, iznjedrili dva pamfleta koji u smislu “pristojnog vladanja” djeluju optimistički obećavajuće. To su “Komunistički manifest” K. Marxa i F. Engelsa i “Statut regencije Kvarnera” Gabrielle d’Annunzia i Alceste deAmbrisa. Da li je moguće spojiti socijalističko samoupravljanje s monarhističkim principima vladanja? Povijest je pokazala kako se s priličnom lakoćom može monarh defragmentirati u partikularnost Partije, ne bi li u tom procesu uskrsnuo kao “Voljeni vođa” ili “Veliki Brat”.

Budući da preko četvrt stoljeća radimo na projektu izgradnje futurističkog Podzemnog grada, u tunelima bivših istrskih ugljenokopa, koji 150 m ispod površine zemlje povezuju Labin, Rabac, Rašu, Vinež, Plomin,… smatramo da njegov budući ustroj mora biti konstituiran upravo od onog što smatramo najvišim dosezima ljudske misli upregnute u nemoguć zadatak ostvarivanja općeg dobra. Za površan pogled oni su dijametralno suprotni: jedan je okarakteriziran kao pro-ljevičarski, a drugi kao proto-fašistički.

Stoga dva ukrštena rudarska čekića na Trgu labinskih rudara, ukrašena s jedne strane komunističkim srpom i čekićem, a sa suprotne grbom D’Annunzije Uprave za Kvarner, simboliziraju Podzemni grad riješen svih ideologija. On je radnički i umjetnički. Vrijeme je da se izdignemo iznad svake ideološke dijalektike crveno – crnog. Pokreti i ideologije su ništavni i kao što nastaju iz sjaja individue, tako u tom istom sjaju trebaju i nestati. Probudite se i dajte svu vlast umjetnicima! Jer, ostaje samo jedno pitanje: želite li Državu koja je mišljena kao umjetničko djelo? Kao djelo u kojem i Vi sudjelujete?”, stoji u tekstu objavljenom na www.lamparna.hr.