Home LABIN Veleposlanik Republike Italije NJ. E. Pierfrancesco Sacco nije krio oduševljenje Labinom

[GALERIJA] Veleposlanik Republike Italije NJ. E. Pierfrancesco Sacco nije krio oduševljenje Labinom

Veleposlanik Republike Italije u Hrvatskoj, Njegova Ekscelencija Pierfrancesco Sacco zajedno s generalnim konzulom Republike Italije u Rijeci Davide Bradaniniem tijekom današnjeg dana boravio je u svom nastupnom posjetu Gradu Labinu. 

Bio je to ujedno i prvi susret s gradonačelnikom Grada Labina Valterom Glavičićem i zamjenicom Federikom Mohorović Čekada koji su veleposlanika primili u prostorijama Grada Labina.

Uz riječi dobrodošlice, upoznali su veleposlanika s bogatom poviješću našeg grada, posebice industrijske prošlosti i planovima za valorizaciju iste u turističke svrhe. Prezentirali su mu i dosad realizirane projekte, a posebice investicije u Poslovnu zonu Vinež koja se razvila u jednu od najboljih u državi, a u istoj su svoje pogone otvorile brojne talijanske tvrtke koje zapošljavaju više od 700 ljudi. Bilo je riječi i o projektima koji će se u bliskoj budućnosti moći realizirati preko projekta INTERREG Italija – Hrvatska jer Labin i Istra zaslužuju da zauzmu istaknuto mjesto koje im pripada u Europskoj uniji.

Uslijedio je posjet Zajednici Talijana Labin gdje je veleposlanika Pierfrancesca Sacca  primila predsjednica Zajednice Talijana Labin Danijela Mohorović i Tullio Vorano. Nakon razgledavanja nedavno obnovljenog Circola u kojeg je Grad Labin uz pomoć države Italije i Talijanske unije iz Rijeke te poduzetnika iz Poslovne zone Vinež uloženo oko dva milijuna kuna, veleposlanik Sacco nije krio svoje oduševljenje te izjavio: „Moram pohvaliti grad Labin koji ne samo što je lijep grad nego se u njemu događa puno toga, a zahvaljujem i što se ovdje razvija gospodarstvo i posvećuje velika pozornost Zajednici Talijana koja pridonosi da se ovaj grad razvija. Veseli me što mogu svjedočiti nizu dobrih rezultata koje je Labin postigao, a jedan od njih je ovo predivno povijesno zdanje Circolo“. 

Svoju zahvalnost veleposlaniku na dolasku izrazio je predsjednik Talijanske unije Maurizio Tremul te  Danijela Mohorović, predsjednica Zajednice Talijana Labin koja je izrazila vjeru za nastavak dobrih odnosa s Republikom Italijom kao i skorim nastavkom obnove prostorija labinske Zajednice Talijana.

„Raduje me budućnost, u kojoj vjerujem da je Europa – a tako i Hrvatska – svjesna da je upravo Istra most povezivanja naših kultura, i to ne samo talijanske i hrvatske, već one šire – mediteranske, kao jednog od identiteta Europske unije“, riječi su gradonačelnika Glavičića. 

Upravo su INTERREG projekti suradnje između pograničnih regija Italije i Hrvatske ovdje nailazili na plodno tlo, pa gradonačelnik Glavičić ima povjerenje da će se u tom pravcu odvijati i rekonstrukcija starogradske jezgre Labina. To govori u prilog zajedničkom nastojanju da labinski stari grad opet zasja onako kako je sjao stoljećima prije.  

„Ovo je danas možda mali korak za sve nas, ali vjerujem da će budućnost pokazati da je to u stvari bio veliki iskorak, te da ćemo s čvrstom suradnjom i velikim međusobnim uvažavanjem i povjerenjem uspjeti da neprocjenjiva vrijednost starogradske jezgre Labina bude u cijelosti rekonstruirana, i služi svojim građanima i posjetiteljima kao jedan od simbola europske baštine.”

Službeni boravak veleposlanika Republike Italije u Hrvatskoj Pierfrancesco Sacca završio je posjetom Poslovnoj zoni Vinež gdje se u krugu tvornice Carel susreo s vodećim ljudima šest tvrtki koje zapošljavaju više od 700 radnika, a sve su rezultat ulaganja talijanskih poduzetnika. Bila je to prva prigoda da su direktori svih tvrtki, i to Carel, MCZ, Danieli Systec, Bibetech, Novation Tech i Euronewpack Alba okupljeni na jednom mjestu kako bi Veleposlanika u izravnom razgovoru upoznali o razlozima ulaganja upravo u Poslovnu zonu Vinež, a to su prije svega povjerenje i profesionalnost lokalne samouprave, visoka razina opremljenosti same Poslovne zone Labin i  geografska pozicija Labina u odnosu na Italiju. 

Veleposlanik Sacco istaknuo kako je vidljivo da je Labin razvio dobru atmosferu i uvjete za razvoj biznisa, a talijanske tvrtke prepoznale su kvalitetu Poslovne zone Vinež  kao i uvjete koje im Labin pruža. 

„Povjerenje koje smo izgradili zadnjih 15-ak godina gdje je svaki investitor dočekan otvorenog srca i otvorenih vrata gdje se praktični međusobno usuglašavaju i dogovaraju koraci bilo je zamašnjak za njihovo ulaganje. Bez ulaganja u gospodarstvo nije moguće ulaganje u kulturu i sport. Ono što mnogi pokušavaju, Labin može reći da je ostvario“ rekao je labinski gradonačelnik Valter Glavičić.

Sve te tvrtke krasi i društveno odgovorno poslovanje u odnosu na lokalnu zajednicu te su tijekom proteklih godina svojim donacijama nesebično pomagali mnoge segmente labinskog sportskog, kulturnog i društvenog života te pridonijeli kvalitetnijem životu.