Home LABIN Lifestyle I djeca iz dječjeg vrtića Pjerina Verbanac obilježila su 100. obljetnicu Labinske...

I djeca iz dječjeg vrtića Pjerina Verbanac obilježila su 100. obljetnicu Labinske republike!

Danas, 2. ožujka, u našem se gradu obilježava 100. obljetnica Labinske republike. Na današnji dan 1921. godine radnici labinskih ugljenokopa krenuli su u štrajk i pobunu protiv tadašnje uprave rudnika, što je izraslo u prvi organizirani antifašistički ustanak u svijetu, kasnije nazvan „Labinska republika“.

Kako bi se današnji dan pamtio i prenosio iz generacije u generaciju, važno je djeci već od najranije dobi približavati važnost istoga te podsjećati na težinu ondašnjih uvjeta života labinskih rudara.

Unatoč izazovima koje je ova pedagoška godina postavila pred nas, naše su odgojiteljice uspjele pronaći načine kako djeci približiti i dočarati važnost rudarstva i Labinske republike. Djecu su u prethodnom razdoblju, na njima primjeren način, upoznavala s kulturnom baštinom i znamenitostima vlastitoga kraja kako bi nastavili njegovati običaje i tradiciju i time potakli razvijanje kulturnog i nacionalnog identiteta djeteta. Obilasci labinskog Narodnog muzeja, ulazak u rudnik, razgledavanje šohta, spomenika rudaru borcu te Krvove place dojmila su naše mališane, a priče o rudarima, silascima u jamu, kopanju ugljena i opasnostima koje su u rudniku vrebale zagolicale dječju maštu.

Aktivnim sudjelovanjem u društvenom životu našeg mjesta, suradničkim odnosima s roditeljima i društvenim čimbenicima, no osobito istraživačkim radom na terenu, kod naše smo djece željeli razviti osjećaj pripadnosti zajednici i time izgraditi vlastiti identitet uz poruku – Da se svojni ne zobi!

Bogatom fotogalerijom i dirljivim video uratkom naši vam mališani, odgojiteljice, ali i svi ostali djelatnici vrtića žele poručiti rudarski SRETNO!