Home LABIN Morski pas viđen kod Koromačna

Morski pas viđen kod Koromačna

Danas se na Facebooku proširila vijest o tome da je morski pas viđen kod Koromačna. Objava je podijeljena sa stranice Velimira Vrzića, poznatog podmorskog istraživača koji svoju stranicu koristi kako bi zainteresiranima približio tajne podmorja. Životinju je, kako navodi Vrzić, uslikao lokalni ribar.

Objava je logično izazvala mnoštvo pozornosti među njegovim pratiteljima, ali i Labinjanima, a mnogi su se zapitali je li opasan. Iz jednog od komentara, koji se po svemu sudeći više razumije od nas, saznajemo kako “zakrivljena leđna peraja prema nazad ukazuje na morskog psa predatora”. Komentator je zaključio kako je ovdje očigledno da je peraja simetrična, što ga čini bezopasnom vrstom.

Ovu tvrdnju potvrdio je i još jedan komentator, inače navodno izvršni direktor Sharklab International – Research and protection of cartilaginous fishes koji je napisao: “Mlada i vrlo lijepa jedinka gorostasne psine, Cetorhinus maximus, koja je u istočnom Jadranu viđena nešto više od 35 puta. Druga je najveća živuća riba na planeti i jedna od tri vrste pasa koje se hrane filtriranjem vode (prvenstveno planktonom). Kapitalni primjerci rastu preko 15 m, a uobičajeno oko 7-8 m ukupne dužine. U vodama Hrvatske smatra se ugroženom, a zaštićena je Pravilnikom o strogo zaštićenim vrstama (NN 144/13, 73/16). Obzirom na specifično kretanje nerijetko dozvoljava prilazak roniocima na dah. Ipak! Prilikom susreta držati udaljenost od životinje minimalno 100 m plovilom (sa ugašenim motorom), dok u vodi ne prilaziti bliže od pet metara niti koristiti blic tokom fotografisanja.”

Iako susret s takvim životinjama zasigurno ulijeva strah, tješi nas vidjeti da priroda, a pogotovo morski život nije uništen.