Home CRNA KRONIKA Crna kronika Labin Nepoznata žena prevarila 88-godišnjeg Labinjana i otuđila mu novčanik iz ormara

Nepoznata žena prevarila 88-godišnjeg Labinjana i otuđila mu novčanik iz ormara

Labinska je policija jučer zaprimila prijavu 88-godišnjaka da mu je nepoznata ženska osoba otuđila iz doma nekoliko desetaka tisuća kuna. Naime, 9. ožujka oko 12 sati muškarac je u svoj stan u Labinu pustio ženu koja je prodavala raznu robu. Ponudila je 88-godišnjaku da isproba ležaljku za masiranje i dok je muškarac isprobavao ležaljku, žena je iskoristila njegovu nepažnju i otuđila mu iz ormara novčanik s ušteđevinom.

Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja i tragaju za nepoznatom ženom. Budući su slučajevi iskorištavanja starijih i nemoćnih osoba učestali, policija upozorava građane da budu oprezni i da pripaze koga puštaju u svoj dom kako ne bi postali žrtve kaznenih djela.

Počinitelji, muške ili ženske osobe, najčešće se predstavljaju kao dostavljači pošiljki, zdravstveni djelatnici, policijski službenici, pripadnici inspekcijskih službi, pripadnici vjerskih zajednica i slično te tako dovode u zabludu oštećenu osobu u pogledu službenog ili društvenog položaja.

Također su zabilježeni i slučajevi kada počinitelji oštećene dovode u zabludu u pogledu tjelesnog stradavanja pa se prikazuju kao nepokretni, slijepi, gluhonijemi ili kao žrtve požara, poplava, potresa i slično. Česti su slučajevi, poput posljednjeg zabilježenog, da počinitelji pod izlikom prodaje predmeta koriste povjerenje građana i otuđuju im predmete za vrijeme boravka u stanu ili im predmete manje vrijednosti prikazuju kao predmete veće vrijednosti pa dovode u zabludu oštećene glede marke i kvalitete proizvoda.

Kako bi se zaštitili od ovakve vrste prijevara, savjetujemo sljedeće: kod nenajavljenih posjeta, ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi, vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata kroz „špijunku“ ili korištenjem sigurnosnog lanca,

za djelatnike raznih tvrtki, tražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice, ne nasjedajte na trikove poput nesvjestice ili iznenadne slabosti, budite sumnjičavi, ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju ili susjede, dojavite službi 192 sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama.

Budite oprezni, ne puštajte neznance u svoj dom i pobrinite se da o opasnostima koje vrebaju upoznate svoje roditelje, bake i djedove jer upravo su oni meta ovakvih drskih počinitelja.