Home LABIN Lifestyle Održana posljednja sjednica IŽ u ovom mandatu, pogledajte o čemu se raspravljalo

Održana posljednja sjednica IŽ u ovom mandatu, pogledajte o čemu se raspravljalo

Trideset i peta, ujedno i posljednja radna sjednica Skupštine Istarske županije u ovome sazivu, održana je danas u Hotelu park Plaza Histria, u Puli, s dnevnim redom od 17 točaka, a kojom je predsjedavao predsjednik Skupštine Valter Drandić.

Na samome početku načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandar Stojanović, podnijeli su kratko izvješće o aktualnoj situaciji s pandemijom COVID-19. U protekla dva tjedan, naglasili su, povećana je koncentracija rizika na području Istarske županije, broj novozaraženih te osoba u samoizolaciji, međutim stanje nije alarmantno i što je najvažnije, bolnički sustav nije opterećen.

Unatoč povećanoj incidenciji, epidemiološka situacija u našoj županiji je najbolja u Hrvatskoj. Trenutno nema osoba na respiratoru, a ni težih kliničkih slika. Najveći broj novozaraženih spada u mlađu te radno aktivnu populaciju. Do sada je na području Istarske županije, cijepljeno oko 14 i pol tisuća osoba, od kojih je njih 3800 primilo i drugu dozu. Ovaj tjedan očekuje se novih 3040 doza cjepiva, a cijepit se može na 9 punktova diljem Istre.

Obnašatelj dužnosti župana Fabrizio Radin podnio je Izvješće o radu župana za 2020. godinu, koje je Skupština jednoglasno prihvatila. Bila je to prilika da župan podsjeti na preuzimanje poslova nekadašnjeg Ureda državne uprave, započete i realizirane projekte, koji su pandemiji unatoč tekli planiranom dinamikom. Kako je rekao, pružena je pomoć malim poduzetnicima i obrtnica, kao i poljoprivrednicima kojima je omogućen moratorij na kredite iz Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre.

„Sve investicije sufinancirane iz EU fondova, državnog proračuna, iz kreditnih sredstava ili županijskih namjenskih prihoda su nastavljeni, pa smo tako završili dogradnju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo IŽ, kao i dogradnju Doma za starije D. Pergolis u Rovinju, nastavili s projektom gradnje i opremanja OB Pula, koja od lipnja 2020. godine djeluje na jednoj lokaciji. Uspješno napreduje i izgradnja Medicinske škole u Puli, a započela je i rekonstrukcija Talijanske srednje škole Leonardo da Vinci Buje. U Bujama je prošle godine dovršena i energetska obnova osnovne škole, a značajna sredstva uložena su i u Društveni centar u Puli, poznatiji kao Žuta škola“, istaknuo je župan Radin i nastavio:

„Intenzivno se radilo i na projektu izgradnje Sustava javnog navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka, a brojna su bila ulaganja i u cestovnu infrastrukturu i lučke uprave. JU Regionalni koordinator Istarske županije pomogla je u pripremi 21 projekta, ukupne vrijednosti u iznosu od 94 milijuna kuna za 25 javno-pravnih tijela s područja županije. Nadalje, pokrenuti su i dovršeni radovi na Kaštijunu, povećan je kapacitet postrojenja na 95-100 tisuća tona otpada godišnje izgradnjom dva dodatna boksa za sušenje otpada, instalirani su dodatni filteri, pojačana je ventilacija, pokrivena vanjska ploha i ugrađen je sustav za otplinjavanje, čime je bitno poboljšana funkcionalnost postrojenja, kao i cjelokupni proces gospodarenja otpadom. Time su eliminirani glavni unutarnji uzročnici pojave neugodnih mirisa, što ne znači da se isti, makar u smanjenom intenzitetu i trajanju neće pojaviti i ovoga ljeta. Siguran sam da ćemo uz bolju primarnu selekciju, veću suradnju komunalnih poduzeća, te uz pomoć resornog Ministarstva i naročito Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost imati sve manje i manje organskog otpada koji će dolaziti na Kaštijun.“

Sve navedeno u Izvješću, poručio je Radin, postignuto je zajedničkim radom te se zahvalio svim svojim suradnicima, Skupštini, ali i Stožeru civilne zaštite Istarske županije. Na samome kraju sjednice zahvale je uputio i predsjednik Skupštine. Drandić se zahvalio županu na dosljednom i požrtvovanom radu, te svim županijskim vijećnicama i vijećnicima.

„Dobra suradnja i kvalitetan rad Skupštine Istarske županije u proteklih četiri godina, bez obzira na razilaženja u mišljenju, primjer su dobrog i kvalitetnog rada predstavničkog tijela“, zaključio je predsjednik Skupštine najavivši da će se svečana sjednica povodom Dana istarskog Statuta, ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna, održati 30. ožujka, u Spomen domu u Pazinu.