Home OPĆINE Kršan ZASADI DRVO, NE BUDI PANJ | Hvalevrijedna akcija provedena u Općini Kršan...

ZASADI DRVO, NE BUDI PANJ | Hvalevrijedna akcija provedena u Općini Kršan i uz inicijativu njene TZ

Općina Kršan i njezina Turistička zajednica u utorak, 2.ožujka 2021. godine proveli su akciju kolektivne sadnje drveća “Zasadi stablo, ne budi panj”. Naime, istoimena udruga i ove godine nastavlja uspješnu kampanju sadnje stabala u Republici Hrvatskoj. Kampanja je pokrenuta s idejom da svatko od nas može zasaditi drvo i time osigurati sebi i najmilijima ugodniji i zdraviji život.

Ovom prigodom Općina Kršan donirala je ukupno 35 sadnica. U akciji su  sudjelovale OŠ „Vladimir Nazor“ iz Potpićna, OŠ „Ivan Goran Kovačić“- PŠ Kršan, OŠ „Ivo Lola Ribar“ – PŠ Vozilići te DV „Kockica“ iz Kršana. Djelatnici Komunalnog poduzeća 1. Maj iz Labina u dvorištu škola i vrtića, te u dvorištu općinske zgrade posadili  su sadnice šljiva, kivija, kruške, jabuke, trešnje i smokve. Sadnji u dvorištu škola sa veseljem su se priključili učenici i učiteljice, a u vrtiću djeca i njihove tete.

U sadnju sadnica ispred općinske zgrade, uključili su se i djelatnici Općine te direktorica Turističke zajednice. Akcija pod nazivom „Zasadi stablo, ne budi panj“  temelji se na kolektivnoj sadnji drveća s naglaskom na autohtone vrste  karakteristične za pojedine krajeve. Provodi se na nacionalnoj razini, a začetnica je Mateja Anđelina Kramar iz Varaždina koja je akciju  pokrenula putem facebook stranice koja je u kratkom vremenu sakupila više od 20 000 zaljubljenika u prirodu.

Sadnjom stabala nastoji se  potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da u sedam dana diljem Hrvatske na privatnim i javnim površinama posade što više stabala kako bi doprinijeli ozelenjivanju životnih sredina i istaknuli važnost i brojne dobrobiti drveća i zelenila, posebno u urbanim sredinama.

Učitelji i djeca prigodno su se zahvalili Općini Kršan i Turističkoj zajednici sljedeći subjekti…

OŠ „Ivo Lola Ribar“- Područna škola Vozilići:

“U  utorak, 2. ožujka 2021.g. učenici OŠ „ Ivo Lola Ribar“ Labin, PŠ Vozilići pridružili su se plemenitoj inicijativi Dani kolektivne sadnje drveća, eko akciji u suradnji s TZ Općine Kršan čiji je slogan Zasadi stablo, ne budi panj! U sadnji drveća sudjelovali su svi učenici naše škole od prvog do četvrtog razreda. Učenici su s velikim veseljem posadili sadnice voćke  trešnje i šljive.  Veliko hvala Općini Kršan koja nam je donirala sadnice i  djelatnicima Komunalnog poduzeća 1.Maj Labin, gosp. Semiru Bojkiću  i gosp. Vedranu  Erženu koji su nam pomogli u sadnji i od kojih smo puno toga naučili.  Veselimo se plodovima koje ćemo iskoristiti za izradu marmelada, džemova i kolača.

Budući da smo redoviti sudionici projekta Zavičajne nastave i Sajma samoniklog bilja u Kršanu,  iskoristit  ćemo blagodati naših voćki da upotpunimo svoj asortiman proizvoda koje u školi samostalno  izrađujemo i kasnije koristimo i degustiramo.”

DV Kockica, Kršan:

“U sklopu projekta „Zasadi stablo, ne budi panj“, a u  dogovoru i suradnji sa istoimenom Udrugom, Općinom Kršan i Turističkom zajednicom Općine Kršan,  Dječji vrtić Kockica priključio se ovoj hvalevrijednoj akciji. 

U utorak, 2. ožujka 2021. godine u dvorištu našeg centralnog vrtića posađene su sadnice kivija i to na mjestu na kojemu je predviđena montaža pergole za hlad tijekom ljetnih mjeseci.  Akcija „Zasadi stablo, ne budi panj“ uklapa u  ovogodišnji projekt Dječjeg vrtića Kockica pod nazivom „Vrt u vrtiću“ prema kojemu u vanjskom prostoru centralnog objekta u Kršanu planiramo kreirati bio vrt sa dječjim sjenicama čime ćemo proširiti funkcionalnost postojećeg dvorišta. 

Uz sjenice, projektom se planira urediti i bio vrt u koji ćemo zajedno s djecom osim povrća, ljekovitog i začinskog bilja zasaditi i sadnice kivija i loze.  O vrtu i sadnicama u njemu, brinuti će djec – promatrati što se u vrtu događa i bilježiti promjene. Od posađenog povrća, ljekovitog i začinskog bilja djeca će sama spravljati razne sokove, salate, kompote, čajeve i preparate te tako razviti svijest o važnosti biljaka koje nas okružuju, a služe za prehranu i lijek. 

Kao rezultat projekta, očekujemo da će djeca kroz aktivno sudjelovanje i neposredno iskustvo bolje razumijeti prirodu i okoliš te usvojiti vrijednosti ekologije. Djeca Vrtića Kockica zahvaljuju se djelatnicima Komunalnog poduzeća 1. Maj Labin koji su pomogli u sadnji, a posebnu zahvalu upućuju udruzi „Zasadi stablo, ne budi panj“, Turističkoj zajednici Općine Kršan te Općini Kršan koja je vrtiću donirala sadnice kivija. 

Sigurni smo da ćemo uz nesebičnu ljubav, brigu i pažnju, koju samo dječja srca znaju pružiti, naše sadnice brzo napredovati te ćemo uskoro uživati u hladu i plodovima zdravog i ukusnog voća.”