Home GOSPODARSTVO Gospodarstvo Labinštine FOTOGALERIJA | U Bartićima je podignut jedan specifični vinograd, pogledajte gdje je...

FOTOGALERIJA | U Bartićima je podignut jedan specifični vinograd, pogledajte gdje je posađeno 4000 sadnica malvazije!

Novinarstvo je posebno lijepo kad pišeš o mladim ljudima koji su poduzetni i željni rada. Tako smo prošlog tjedna posjetili OPG Vina Juričić iz Bartići, mjesta nedaleko od Starog grada Labina. Vlasnik Lari Juričić nije krio zadovoljstvo kad smo upitali što se tamo dogodilo u proteklo vrijeme:

„Podigli smo novi vinograd ovdje u Bartićima, na površini od 10 000 kvadratnih metara i tu posadili 4000 sadnice sorte malvazija. Sve se to nalazi u samoj blizini naše vinarije te se prostire pogled odavde na čitav grad Labin i okolicu“, rekao nam je Lari.

Inače, vinograd je specifičan zbog kršnog tla na kojem je podignut, na području gdje prevladava pretežito kamen, a u takvim uvjetima, sadnja je itekako zahtjevna pa je to prvi takav pothvat na Labinštini.

Dok gledamo u prostor gdje su utrošeni sati i sati rada, Juričić nam otkriva kako se nalazimo na 400 metara nadmorske visine, a za pripremu terena za sadnju, bila je potrebna veća i dugoročna priprema.

„Da, trebalo nam je više od dvije godine. U samim počecima ovo je bilo šumovito područje, na početku smo krenuli krčenjem šume te pripremom tla i vađenjem panjeva bagerom. Nakon određenog vremena, morali smo provesti i pikamiranje čitavog tla bagerom, na dubini jednog metra kako bi bilo kasnije pogodnije za sadnju. Zadnja faza bila je definiranje prostornog plana, izravnavanje terena te u konačnici melioracija tla, odnosno dubinsko malčiranje kamena i tla na dubini od pola metra“, ispričao je podosta ‘trnovit’ put vlasnik ovog ambicioznog OPG-a i branda.

Nakon što se dovršila gnojidba tla, prethodnog tjedna se strojnim putem odvila i sadnja samih trsa, sadilicom Agencije za ruralni razvoj Istre. Sve u svemu, prekrasna i unikatna priča iz Bartića. Sretno Lariju i njegovoj ekipi!