Home LABIN Lifestyle Labin u Dnevniku Nove TV

Labin u Dnevniku Nove TV

U jučerašnjem Dnevniku Nove TV objavljena je priča o gradovima kojima je dodijeljena prestižna titula „Grad za mlade“. Jedan od njih je i Labin kao jedini grad u Istri koji je uspio zadovoljiti ove visoke kriterije. S Nove Tv ističu kako je prvi put u Hrvatskoj dodijeljena titula “Grad za mlade”. Njih tek devet, od 32 prijavljena grada, uspjelo je zadovoljiti visoke kriterije.

Karlovac, Koprivnica, Labin, Novska, Opatija, Rijeka, Šibenik, Varaždin, Zabok. Ovih devet hrvatskih gradova okitilo se titulom Grada za mlade, što znači da čine sve kako bi baš njih zadržali pod svojim nebom. Zadovoljili su osam tematskih područja, i to s minimalno pedeset posto kriterija.

Participacija, demografski poticaji i mjere, zapošljavanje, mobilnost, zdravlje i sport, rad s mladima i kultura, obrazovanje i informiranje kategorije su koje je trebalo zadovoljiti. Ovisno o veličini grada, i postotak je morao biti veći, a primjeri dobrih mjera, nadaju se, preuzimat će se iz grada u grad. A ono na čemu većina gradova mora poraditi jest da mladi budu uključeniji u donošenje odluka.

Mladi u Labinu, jedinom istarskom gradu s ovom titulom, ponosno govore – naš je grad na odličnom putu. “Inače ljudi misle kako je mali grad, i kako nema puno toga, ali stvarno ima svega i svačega i mislim da si svatko može naći nešto posebno”, kaže stanovnica.

Kriteriji koje je ispunilo samo ovih devet gradova zadani su prema europskim modelima, titula je dodijeljena na tri godine, a nova šansa za one koji titulu nisu uspjeli dobiti je sljedeća godina.

Prilog iz Dnevnika NOVA-e TV pogledajte OVDJE.