Home GOSPODARSTVO Gospodarstvo Labinštine OPG Juričić plasirao novu liniju vina povodom stote obiljetnice Labinske republike!

OPG Juričić plasirao novu liniju vina povodom stote obiljetnice Labinske republike!

Sveta Barbara i Crno zloto, malvazija barrique i cuvée barrique iz linije Barrique 2018, nova su vina kojima se OPG Juričić iz sela Bartići nadomak Labina pridružio obilježavanju stote obljetnice Labinske republike, kratkotrajne rudarske samouprave iz ožujka i travnja 1921.

Iza imena svetice-zaštitnice rudara i naziva na lokalnoj cakavici, sinonima za karbon-ugljen, koji se na Labinštini eksploatirao duže od dva stoljeća, kriju se bijelo vino sorte malvazija i crno, cuvée u kojemu uz merlot i cabernet sauvignon dominira autohtona sorta teran. Ovu limitiranu i potpisanu seriju nakon jednogodišnjeg dozrijevanja u hrastovim bačvama mladi vinar Lari Juričić nudi u standardnoj, 0,75l butelji, njih tisuću po sorti, a u ponudi su i magnum butelje, zapremine 1,5l i 3l, kojih je od svake sorte napunjeno po stotinu i pedeset boca.

Dizajn vinske etikete na tragu talijanskog racionalizma prati priču velikog povijesnog događaja uz prepoznatljiv motiv novo obnovljenog rudarskog tornja – šohta i izvornu tipografiju A. Buttija, Semplicità nastalu 1930.  Kartonska ambalaža uz rudarski pozdrav SRETNO!, malj i čekić te ime proizvođača otisnuto zlatnom bojom svojevrsni je hommage svečanoj rudarskoj odori, crnoj sa zlatnim uresima.

Bogata i vrijedna lokalna rudarska baština, napose njezin dio iz razdoblja uoči i početkom 2. sv. rata, na ovaj je način uspješno prezentirana u kontekstu enološke ponude Labina i okolice.