Home LABIN Lifestyle Postavljen novi interaktivni ekran u Rapcu

Postavljen novi interaktivni ekran u Rapcu

Istarska razvojna agencija u tijeku je aktivne provedbe pilot aktivnosti u sklopu projekta METRO te je u sklopu navedenog ostvarena značajna suradnja s gradovima Pulom, Labinom, Porečom, s lokalnim turističkim zajednicama i lučkim upravama te pulskom tvrtkom Penta d.o.o., što je rezultiralo postavljanjem tri interaktivna, informativna ekrana u lukama u Puli, Poreču te Rapcu.

Primarni cilj navedene aktivnosti je podizanje razine usluga za korisnike te informiranje istih o prijevoznim mogućnostima te općenito o cjelokupnoj turističkoj ponudi ovisno o lokaciji postavljanja ekrana, a ukupna vrijednost investicije iznosi nešto više od 350.000,00 kuna.

Direktor IDA-e, dr.sc. Boris Sabatti je prilikom postavljanja predmetne opreme na lokacijama istaknuo kako je jedan od ciljeva projekta METRO promocija multimodalnih prometnih rješenja te da su na navedenim ekranima prikazane sve korisne informacije o prijevoznim mogućnostima za putnike koji tranzitiraju navedenim lokacijama.

Isto tako, na ekranima će se prikazivati i ostala turistička ponuda u blizini (atrakcije, znamenitosti, smještaj, gastronomija, plaže i slično), a trenutno je IDA u završnoj fazi razvoja softvera odnosno prilagođavanja korisničkog sučelja koje će biti instalirano na ekrane te  se u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama nastoji, ovisno o potrebama, informacije na ekranima maksimalno prilagoditi lokacijama, istaknuo je  Sabatti. Osim navedenog, korisnici informativnih ekrana u Rapcu i Poreču imat će i mogućnost besplatnog punjenja svojih električnih bicikli i skutera, čime se potiče korištenje alternativnih te ekološki prihvatljivih oblika prijevoza, kazao je Sabatti.

U Puli je ekran postavljen na području Riječkog gata, u Poreču  u vrlo posjećenoj uvali Peškera dok je treći  ekran postavljen na području Rapca odnosno na rabačkoj rivi.

Gradonačelnik Labina, Valter Glavičić naglasio je da je  instalacijom predmetne opreme u Rapcu omogućena kvalitetna nadogradnja uređenju rabačke rive i u funkcionalnom i u vizualnom smislu te je podignuta razina usluga za korisnike i brojne posjetitelje ove turističke destinacije pod okriljem Grada Labina. Isto tako naglasio je da će se ubuduće ustrajati na jačanju prometne povezanosti Labina, odnosno Rapca s ostalim destinacijama u pomorskom prijevozu između Italije i Hrvatske.

Projekt METRO (Maritime Environment friendly TRanspOrt systems) koji je u provedbi od siječnja 2019. godine financira se u sklopu programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska. Projektom se nastoji poboljšati kvalitetu, sigurnost i održivost u pomorskom i obalnom prijevozu u prekograničnom području Italije i Hrvatske.

Direktor IDA-e, dr. sc. Boris Sabatti ističe kako je projekt METRO prilika za poboljšanje kvalitete, sigurnosti i održivosti u pomorskom i obalnom prijevozu u prekograničnom području Italije i Hrvatske te je izrazio zadovoljstvo prilikom za suradnju u ovakvom projektnom partnerstvu na međunarodnoj razini, koje osim subjekata iz javnog i akademskog miljea uključuje i 2 jaka gospodarska subjekta kao partnere; Tehnomont brodogradilište Pula s domaće strane te tvrtku Wärtsilä Italia s talijanske strane.

Ukupna vrijednost projekta je 22 milijuna kuna, a istarski predstavnici, IDA i Tehnomont brodogradilište sudjeluju s udjelom od 7 milijuna kuna od čega je IDA-i namijenjeno 1,5 milijuna kuna, dok je Tehnomontu, koji u sklopu projekta izrađuje tehničku dokumentaciju za buduću gradnju hibridnih plovila usmjerenih prema smanjenju energetske potrošnje i očuvanju okoliša, namijenjeno 5,5 milijuna kuna.