Home LOKALNI IZBORI RETROVIZOR | Najkraća politička kampanja ikad i što se, pobogu, događa u...

RETROVIZOR | Najkraća politička kampanja ikad i što se, pobogu, događa u Općini Kršan?

I dok je u većini političkih „ringova“ na Labinštini jedan kandidat za (grado)načelničko mjesto izraženi favorit, u jednoj lokalnoj samoupravi događa se potpuno čudna situacija. Nećemo „otkriti Ameriku“ ako kažemo da je gotovo izvjesno kako će novi načelnik Općine Pićan postati IDS-ov Dean Močinić, a da će Valter Glavičić u Labinu ostvariti rekordni politički rezultat, pogotovo nakon najnovijeg poteza – potpunog „otkrivanja“ svih računa grada i gradskih tvrtki.

Također, bila bi gotovo senzacija kada IDS-ove dame u Općina Raša Glorija Paliska i Općini Sveta Nedelja Irene Franković ne bi (p)ostale na čelu svojih lokalnih samouprava, pa nam na kraju ostaje samo Općina Kršan.

A tamo, opći politički kaos. Aktualne su samo kuloarske priče. One govore kako će aktualni načelnik Valdi Runko po novi mandat, iako nam to još nije potvrdio, a upit stoji od 23. ožujka. S druge strane, glavni protukandidat bi mu trebao biti Roman Carić, aktualni voditelj pravnih poslova u Općini Kršan, koji također čeka da prođe sutrašnje vijeće kako bi obznanio svoju kandidaturu.

Slojevitost odnosa u kršanskoj politici otkriva i činjenica da, prema nama dostupnim informacijama, na Carićevoj listi nalazi se i jedan istaknuti IDS-ovac. Osim te dvije sigurno ozbiljne liste, i IDS bi trebao stvoriti svoju, ali rijetke su sredine gdje je ta stranka neuspješna kao u Kršanu.

Ponovno, prema dosad neotkrivenim „kartama“, Boris Babić trebao bi predvoditi listu za vijeće, a Mauricio Bajrić biti kandidat za načelnika. Tu moramo dodati i HDZ Zdravka Vidaka koji ima tendenciju pada – 2009. godine su dobili 339 glasova, četiri godine kasnije 275, a 2017. još 22 glasa manje – njih 253.

SDP bi u Općini Kršan ove godine mogao sam, iako ni tu nema potvrde, svjesni kako bi upravo oni mogli biti relativni „pobjednici izbora“, uspiju li osvojiti mandat kojim će biti poželjni svima. Svjetonazorski su bliski mnogima, pa je sve moguće.

Sve u svemu, sigurno će u Općini Kršan biti zanimljivo, jedino nam još uvijek nije jasno zbog čega u toj lokalnoj samoupravi toliko svi „čekaju“ ili „kasne“, obzirom da su izbori za točno 33 dana. Kampanja nikad nije bila tako kratka, a zlobnici će reći, nekima to i odgovara.