Home OBRAZOVANJE U Srednjoj školi Mate Blažine projektom “ZOOM lektira” obilježena “Noć knjige”

U Srednjoj školi Mate Blažine projektom “ZOOM lektira” obilježena “Noć knjige”

„ZOOM lektira“ novi je projekt knjižničarke Majde Milevoj Klapčić i profesorice hrvatskog jezika Amneris Ružić Fornažar u suradnji s nakladničkom kućom Ljevak.

Na prvom online susretu 23. travnja kojim smo obilježili Noć knjige, kao i Dan hrvatske knjige te Svjetski dan knjige i autorskih prava, gostovala je Jasminka Tihi-Stepanić, profesorica hrvatskog jezika i književnica za djecu i mlade koja je osvojila književne nagrade i priznanja na državnoj i međunarodnoj razini.

Susretu su prisustvovali učenici prvog razreda gimnazijskog usmjerenja koji su, pročitavši izbornu lektiru „Dom iza žice“, autoricu zasuli zanimljivim pitanjima. Susret sa suvremenom književnicom učenicima demistificira tko to zapravo stoji iza omiljenih korica njihova romana. Autorica prestaje biti nepoznati samouvjereni kulturnjak ili umjetnik te postaje čovjek koji je svoje strahove, nade, iskustva, život i maštu uspio prenijeti u tekst. Ona osvaja svoje mlade čitatelje, mijenja njihove poglede na svijet, pomaže im da se bore s vlastitim problemima i da bolje razumiju neke paralelne svjetove koje žive njihovi vršnjaci.

U razgovoru s autoricom Tihi-Stepanić naši su učenici dobili priliku saznati što ona voli čitati, što trenutno piše, kada je počela pisati i zbog čega, kako dobiva inspiraciju za pisanje, kako gleda na budućnost knjige i pisane riječi te su dobili izvrsne savjete o tome kako usavršiti stil pisanja i napisati svoj prvi roman. Kritičkim promišljanjem na kraju su bolje upoznali i sebe te se oslobodili treme i nesigurnosti.

Ovo iskustvo neće ostati zabilježeno kao jedino iskustvo upoznavanja suvremenih autora, već samo prvo u nizu. Osim popularizacije čitanja i knjige u društvu, jedan je od ciljeva projekta osvijestiti važnost autora i njihova rada te im za to dati priznanje. Književnici su ti koji će potaknuti mlade na jedan drugačiji način razmišljanja, omogućiti im svojevrstan susret sa sobom i novi način sagledavanja problema.

Hvala još jednom autorici Jasminki Tihi-Stepanić što je pristala svoje slobodno vrijeme posvetiti našim učenicima kako bi ih potaknula na čitanje, pisanje, priču i razgovor jer, kao što sama autorica ističe, „Ljudi koji čitaju bolje poznaju život“.

„Jako lijepo iskustvo u kojemu smo puno toga naučili o pisanju knjiga. Također smo naučili i kako i koliko autorica Jasminka Tihi-Stepanić piše knjige. Jako sam zahvalna što sam imala priliku prisustvovati Zoom pozivu te se zahvaljujem profesorici Amneris i knjižničarki Majdi što su nam to omogućile.“ (Daria Bistričić, 1.f)