Home LABIN Valter Glavičić: Grad Labin postaje lider među hrvatskim gradovima koji na jedinstven...

Valter Glavičić: Grad Labin postaje lider među hrvatskim gradovima koji na jedinstven način otvara gradsku upravu i gradske tvrtke prema građanima

Kandidat za svoj drugi mandat gradonačelnika uvjeren je da je jedini pravi put omogućiti građanima uvid u sve uplate i isplate iz proračuna Grada, ali i gradskih trgovačkih društava i ustanova, te da potreba za digitalnom transformacijom nije nikad bila veća nego u ovom vremenu pandemije u kojem se nalazimo.

Kandidat IDS-a za gradonačelnika Labina i aktualni gradonačelnik Valter Glavičić danas je u Sportskom centru „Franko Mileta“ prezentirao prvi dio svog predizbornog programa koji se odnosi na otvoreni proračun i digitalnu transformaciju.

“U procesima smo digitalne transformacije gradske uprave te gradskih trgovačkih društava i ustanova. Puno procesa je moguće digitalizirati od početka do kraja, a za to je potrebno, prije svega, mijenjati način poslovanja iznutra. Uvodimo i digitalnu platformu odnosno jedinstveni korisnički portal za građane, putem kojega će se na jednostavan način moći predati online zahtjevi, ali i pratiti njihov status korak po korak, od predaje do rješavanja. Novost je i praćenje stanja novčanih obaveza prema gradu i svim gradskim tvrtkama kao i mogućnost plaćanja jednim klikom. Radi se o „one stop shop“ principu, dakle, sve na jednom mjestu, i to online. Na taj način ćemo najbolje približiti javnu upravu našim građanima”, izjavio je.

Glavičić je najavio i uvođenje jedinstvenog sustava za obavještavanje građana o komunalnim problemima, poput, primjerice, najave odvoza otpada i radova na vodovodnom sustavu. Osim toga, uvodi se i mogućnost praćenja proračunskih prihoda i rashoda, a građani će i puno većoj mjeri moći sudjelovati u procesu izrade proračuna.

“Potpuno otvaramo gradski proračun građanima, na način da iz udobnosti svoga doma u bilo kojem trenutku imaju uvid u sve rashode, kao što su troškovi reprezentacije, službenih putovanja ili bruto plaće službenika. Proračunski novac Grada, novac je svih građana, i upravo oni imaju pravo kontrolirati na koji način se puni, ali i prazni taj isti proračun. Uvjeren sam kako će ovaj projekt rezultirati još većim sudjelovanjem građana u procesu donošenja odluka”, poručio je Valter Glavičić, kandidat IDS-a za gradonačelnika Labina u drugom mandatu.