Home GOSPODARSTVO Dajmo naš glas Petru Dundari – pomognimo mu da osvoji Student DIGI...

Dajmo naš glas Petru Dundari – pomognimo mu da osvoji Student DIGI award!

Petar Dundara, učenik 4. razreda elektrotehničkog usmjerenja Srednje škole Mate Blažine Labin postigao je izniman uspjeh plasiravši se u 10 najboljih hrvatskih mladih inovatora na natječaju “Student DIGI Award 2021” koji organiziraju Jutarnji list i zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego.

Pobjednici će se znati 25. svibnja, a osim žirija, priliku za glasanje imaju i čitatelji Jutarnjeg lista. Labinjani, podržite i glasajte za Petra Dundaru i njegovu edukativnu igru Game of Resistance!

Aplikacija će sadržavati tri moda igre: asistirana, slobodna i brza, kalkulator otpora te tablicu i upute za računanje. Jedan dio aplikacije (mod brza igra i kalkulator otpora) je već završen, a drugi dijelovi su u razvoju. Cilj aplikacije je učenje vještine računanja otpora na što brži i efikasniji način bez oslanjanja na mjerni instrument te poticanje učenika i studenata na učenje kroz igru. Mentorica učeniku na ovom projektu je profesorica matematike i informatike Laura Kokot.

Ovo je inače drugi po redu nacionalni natječaj za mlade inovatore, a i prošle godine je Petar doživio izniman uspjeh plasiravši se u finale natječaja projektom Re-Book, inovacijom s rješenjem praćenja popunjenosti malih slobodnih knjižnica. Osim Petra, u timu su tada bili i Martin Šverko, kao i mentorica Majda Milevoj Klapčić.

Ove godine, osim Petra Dundare i njegove edukativne igre, u finalu se našlo još 9 mladih genijalaca, a među njima su i mladi Pazinjani iz Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile iz Pazina za svojim Zdravomatom, projektom koji spaja ruralna i urbana područja Istre i šire na način da od OPG-ovaca prikuplja svježe eko proizvode (voće i povrće) i nudi ih potrošačima većih gradova.

Osim naših Istrijana, u finalu su se našli i sljedeći projekti Green Energy Pal Fakulteta elektrotehnike i računarstva (Zagreb), Robotika  Gimnazije J. Slavenskog (Čakovec), Neolight.ai Ekonomskog fakulteta (Zagreb), AI Parking Tehničkog veleučilišta (Zagreb), AgriCon Ekonomske i upravne škole (Osijek), Sportreact Tehničkog veleučilišta (Zagreb), GGO3 Agronomskog fakulteta (Zagreb) te Hibiskus Tehničkog fakulteta (Rijeka).

LINK ZA GLASANJE