Home LOKALNI IZBORI INTERVJU | Roman Carić: Tek kada osnovni problemi građana budu riješeni, možemo...

INTERVJU | Roman Carić: Tek kada osnovni problemi građana budu riješeni, možemo razmišljati i o “luksuzu”!

Roman Carić je kandidat za načelnika Općine Kršan koji je dobio 749 glasova u prvom krugu, odnosno 48,22%. Za pobjedu u prvom krugu nedostajalo mu je tek pedesetak glasova. Treba se reći kako je Carić definitivno pokazao na koji se način ozbiljno pristupa kampanji i izborima te je vrlo vjerojatno kako će mu se to i vratiti. Veliki je favorit i dalje, a mi smo ga zamolili za par odgovora pred drugi krug izbora.

Dobili ste veliku podršku u prvom krugu. Jeste li baš toliko očekivali, čemu ste se nadali?

Da budem iskren, bio sam uvjeren u pobjedu već u prvom krugu, ali zbog toga nisan nimalo razočaran. Naprotiv, osvojenih 6 mandata u Općinskom vijeću ogroman je uspjeh, koji je i nas iznenadio. Očekivali smo 4 do 5 vijećnika, ali u svakom slučaju, opet pobjedu.

Očito su mještani Općine Kršan, uzimajući u obzir i veliku izlaznost, željni promjene.

Smije li se znati, iako je ovo malo privatno pitanje, a takva ne volimo previše – u kakvim ste odnosima s aktualnim načelnikom, obzirom da radite zajedno, a kandidirali ste se za njegovu poziciju? Pomalo neobična situacija, priznat ćete. Suma summarum, kakvi su Vaši odnosi danas?

Odnosi između mene i načelnika su korektni i profesionalni, kao i do sada. Formalno sam još uvijek službenik Općine Kršan i svoje sam obaveze u općinskoj upravi redovito izvršavao sve do početka svibnja, od kada sam, po početku predizborne kampanje, na korištenju redovnog godišnjeg odmora.

Mislite li da ste uspjeh u prvom krugu polučili i na račun Vašeg programa koji je baziran i prema lokalitetima? Kako komentirate Vaš veliki uspjeh u Čepiću i Plominu?

Ne bih izdvojio samo Čepić i Plomin. U svim sredinama općine Kršan odnijeli smo uvjerljivu pobjedu, osim u Šušnjevici, gdje su svi kandidati polučili podjednak uspjeh…

Iza našeg uspjeha prije svega stojim ja, osobe sa moje liste, odličan i pomno balansiran program po svim mjestima, i posebno, a na to sam, odnosno jesmo, posebno ponosni, moja kampanja, koja ustvari predstavlja nas same – svježe, moderne, drugačije, pozitivne i inovativne.

Moja kampanja, u konačnici, ustvari predstavlja i način na koji vidim našu Općinu u budućnosti.

Pročitavši Vaš program, a ovim putem moramo pohvaliti i web stranicu i isti, jer je vidljivo da ste uložili puno vremena u to, ponavlja se sintagma „veća izdvajanja“. Naravno, svi to žele, ali odakle namaknuti sredstva? Jer, svima je jasno, kako bi se nešto povećalo u proračunu, nešto drugo se mora smanjiti. Po Vama, gdje „curi“ u Općini Kršan, što treba racionalizirati?

Biti će potrebno uložiti puno vremena i energije da se određeni ustaljeni procesi u Općini Kršan promijene. Ono što je najbitnije, kao odgovor na Vaše pitanje, je da ćemo se “baviti” sa najviše jednim do dva velika projekta godišnje, a ne kao što je do sada bila praksa da općina, a tu mislim i na angažman općinske uprave, općinskog vijeća, ali i načelnika, kao i ogroman financijski teret koji takav pristup nosi, da “guramo” desetke projekata u isto vrijeme.

Tek kada osnovni problemi građana budu riješeni, možemo razmišljati i o “luksuzu”.

Samim odabirom prioriteta i odbacivanjem ili prolongiranjem određenih projekata, uvesti ćemo veći red u proračun  i znatno smanjiti izdatke, samim time stvoriti prostora za realiziranje projekata za koje smatram da su prioritetniji od drugih.

Vidio sam da je ovo pitanje popularno pa se i ja „igram“ velikog novinara. Na društvenim mrežama često se pojavljuju Vaši oglasi. Iako su to privatni novci i jasno kako ne morate, želite li nam otkriti koliko Vas je koštala ova kampanja?

Naprotiv, troškovi moje kampanje, kao i kampanje svakog drugog kandidata, nisu tajni, javni su, nalaze se na stranicama Državnog izbornog povjerenstva i redovito se ažuriraju.

Konačan iznos sredstava utrošenih za kampanju znati ću/ćemo 30 dana po završetku drugog kruga izbora, tj. 30.06, koji je ujedno i zakonski rok za predaju svih troškova izborne promidžbe.