Home LABIN Lifestyle Je li ovo najjači istarski političar? Drugi put zaredom nema protukandidata, a...

Je li ovo najjači istarski političar? Drugi put zaredom nema protukandidata, a kad ga je prošli put imao, dobio je 80% glasova!

Ovi ljudi mogu biti posebno ponosni na svoj rad – u sedam lokalnih samouprava se aktualnim (grado)načelnicima nije nitko ‘usprotivio’ kandidaturom. Andrej Plenković se neki dan pohvalio kako je HDZ već pobijedio u 44 općine i četiri grada, sve redom u Dalmaciji i Slavoniji, uz pokoju iznimku na Kvarneru (Vrbnik).

U Istri imamo sedam takvih slučajeva – u toliko se lokalne samouprave za mjesto načelnika kandidirao samo jedan čovjek. U Vižinadi će na vlasti ostati Marko Ferenac iz redova SDP-a, a u Lupoglavu će i dalje odlučivati IDS-ov Franko Baxa. U Balama nitko ne želi promijeniti nezavisnog Edija Pastrovicchija, a u Grožnjanu će nastaviti kao načelnik Claudio Stocovaz, također iz redova IDS-a.

IDS-ov Marko Ravnić ostaje na čelu Općine Ližnjan, a kad je Vrsar u pitanju, mnogi se ni ne sjećaju tko je bio načelnik prije IDS-ovog Ivana Geromette.

Međutim, ako se može za te lokalne samouprave i reći kako su to malo sredine pa je i interes možda manji (iako im svejedno treba ‘skinuti kapu’), veliko priznanje dobio je Anteo Milos, IDS-ov gradonačelnik Novigrada. Nitko mu nije protukandidat, a zanimljivo, Milos ga nije imao ni 2017. godine. Prije osam godina, 2013. godine, pobijedio je HDZ-ovog kandidata s čak 80% glasova. Je li to ‘najjači’ istarski političar?