Home OPĆINE Kršan Sutra se otvara gotovo 50 milijuna kuna vrijedan Centar za posjetitelje na...

Sutra se otvara gotovo 50 milijuna kuna vrijedan Centar za posjetitelje na Poklonu

Centar za posjetitelje Poklon kapitalni je objekt izgrađen u sklopu projekta „Učka 360°“, kojeg je Javna ustanova ‘’Park prirode Učka’’ s partnerima Općinom Kršan i udrugom BIOM provodila protekle tri godine. Centar je izgrađen rekonstrukcijom starog, devastiranog i napuštenog gospodarskog objekta, tako da je ujedno sanirana jedna ruševina u samom centru Parka.

Izgradnjom ovog objekta, čiji cilj je podizanje svijesti posjetitelja o važnosti prirode i potrebi njezine aktivne zaštite, Park prirode Učka prelazi na jednu sasvim novu razinu rada i djelovanja, posebno u domeni interpretacije, edukacije i organizacije sustava posjećivanja informiranih i educiranih posjetitelja.

Svečanom otvorenju Centra za posjetitelje Poklon će, uz brojne druge uzvanike, prisustvovati i:

– dr.sc. Tomislav Ćorić, ministar, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja
– Egon Vasilić, ravnatelj, Javna ustanova Park prirode Učka

Ukupna vrijednost Projekta „Učka 360 ̊“ je 49.907.256,75 kuna, od čega su 38.541.982,09 kuna ukupni prihvatljivi troškovi. Projekt sufinanciraju Europska unija s 32.760.684,77 kuna bespovratnih sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti 4.597.553,75 kuna, dok su ostatak sredstava prihvatljivih troškova osigurali Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja iz državnog proračuna i partneri u provedbi projekta. Podsjetimo, radove na Centru za posjetitelje izvodila je labinska tvrtka De Conte.