Home RUBRIKE Vikendom konkretno VIKENDOM KONKRETNO | Nenad Boršić: „Glas za male stranke i nezavisne bačen...

VIKENDOM KONKRETNO | Nenad Boršić: „Glas za male stranke i nezavisne bačen je glas ili podrška osobnim interesima pojedinaca“

Kandidat za gradonačelnika i nositelj liste za Vijeće Grada Labina Nenad Boršić, u prošlom je mandatu vratio HDZ u vijećničke klupe. Naime, nakon izbora 2005. godine, tadašnji vijećnik HDZ-a – danas nezavisni Silvano Vlačić, priklonio se koaliciji – sa SDP-om na čelu, što su birači HDZ-a ubrzo kaznili. Predanim radom Nenad Boršić je povjerenje povratio, pa je HDZ ponovno ušao u Vijeće, a na nadolazećim izborima s pravom očekuje još bolji rezultat.

Kad je u pitanju kandidatura za gradonačelnika, Boršić je jasan: „Sportskom terminologijom rečeno, rezultat pojedinca je važan, ali je puno važniji rezultat momčadi. S tom mišlju ulazimo u ovaj izborni ciklus. Vjerujem da osobno imam kapaciteta izboriti drugi krug, a onda ćemo vidjeti. Moj dobar izborni rezultat, bio bi  preduvjet za dobar rezultat naše liste za Vijeće.“

Na čemu temeljite svoj optimizam?

„Naša lista je sastavljena od članova i simpatizera koji kroz politiku ne traže osobnu korist.  Sve su to odreda pošteni i politički dosljedni ljudi koji se dosad nigdje i na bilo koji način nisu okaljali. Najvažnije, među nama nema više političkih konvertita koji, od izbora do izbora, mijenjaju liste, niti onih koji su se osobno bogatili koristeći svoju poziciju u HDZ-u. Oni su sad na nekim drugim listama“.

U Labinu, na 15 vijećničkih stolica, pretendira čak 120 kandidata, raspoređenih na osam listi?

„To je previše za grad od 12 tisuća stanovnika, praktički imamo jednog kandidata na 100 stanovnika. No, demokratska pravila to omogućuju i to treba poštovati, ali je veliko pitanje tko je od njih stvarno kadar nešto napraviti za Labin. Tu posebno mislim na manje stranke i nezavisne liste. Želje su jedno, a mogućnosti nešto sasvim drugo. Stoga mislim da je svaki glas za njih, bačen u vjetar. Realno, tko nema jako uporište na županijskom i državnom nivou teško može doprinijeti boljitku jedne male lokalne zajednice, poput Labina“.

Isti će na ovo uzvratiti da su baš oni u službi građana, kao svojevrsna kontrola vlasti!?

„Po meni, to su isprazne floskule, najčešće onih koji iza paravana nezavisnih listi pokušavaju prikriti osobni interes, za što u Labinu imamo odličan i konkretan primjer. Drugo je pitanje što bi to oni trebali kontrolirati, a da za to ne postoje nadležne institucije i to u vrijeme potpune informatizacije, kad će građani moći vidjeti i najmanji trošak.

Ponavljam, temeljna bit lokalne politike je naći najdjelotvorniji način kako svojoj zajednici pomoći da realizira neke kapitalne investicije, posebno one iz europskih fondova. E tu dolazimo do pitanja na koji način jedan nezavisni vijećnik, pa i onaj sa najčasnijim namjerama, ili član neke stranke minornog utjecaja, može pomoći. Po meni nikako.“

Po Vama onda samo glas za HDZ, IDS ili SDP ima smisla?

„Nisam isključiv, samo sam iznio svoj stav, a nekad drugi prosuđuju je li realan. Za IDS i SDP se ne mogu izjašnjavati, ali za HDZ mogu, i tvrdim da bi za Labin bilo od velike koristi da naša lista dobije što više vijećnika. Bila bi to snažna poruka državnoj vlasti, bez koje je praktički nemoguće realizirati kapitalne investicije.

U svakom slučaju s HDZ-om bi bilo neusporedivo lakše realizirati npr. rabački lukobran, ima još primjera. No, u koliko građani misle da će im nezavisni i male stranke bolje pridonijeti realizaciji sličnih projekata od životne važnosti neka im daju glas. Ja mogu ustvrditi da HDZ ima želju i volju, a najvažnije je i da može ispuniti svoja obećanja.“

Što je jamstvo da će te ispuniti obećanje, u slučaju dobrog izbornog rezultata?

„Meni osobno najveće jamstvo je ugled i utjecaj, ali i volja, želja te odlučnosti  predsjednika naše županijske organizacije Antona Klimana koji mi je pružio punu podršku na početku kampanje i koji je naša glavna veza prema ministarstvima.

Kliman je  prije svega dovoljno tolerantan pa je u svom javnom funkcioniranju oslobođen pritiska svjetonazorskih razlika, što je u Istri posebno važno. Radi se o političaru koji, osim što može napraviti puno za svoj kraj, to i hoće. On to demonstrira na način da je, dok je u Zagrebu – radi za Istru, a dok je u Istri neumorno radi za nju u Zagrebu.”