Home LABIN Gradska galerija Labin ugošćuje samostalnu izložbu Mejre Mujičić naziva „VRIJEME OD ĆUMURA“

Gradska galerija Labin ugošćuje samostalnu izložbu Mejre Mujičić naziva „VRIJEME OD ĆUMURA“

Izložbom “Vrijeme od ćumura” umjetnica Mejra Mujičić evocira neka prošla vremena i povijesne procese ovih prostora. Korijene ovoga  rada nalazimo u nekim prijašnjim autoričinim umjetničkim istraživanjima vlastita identiteta koja se ovaj put, kroz obiteljsku sagu i daleke korijene u Bosni, nastavljaju nadograđivati motivima obiteljske i kulturno-povijesne memorije.

Autorica je za prostor Galerije Vladimir Bužančić osmislila multimedijalnu instalaciju koja se sastoji od video projekcije koja prikazuje detalje objekata zvanih „ćumurhane“ u kojima se i danas u nekim selima u Bosni proizvodi ugljen (ćumur). Deset metara dugačak crtež ugljenom na papiru poput friza kontinuira dvama zidovima galerije. U prostoru galerije smješteno je nekoliko vreća ugljena. 

Ćumurhane koje je Mejra snimila izgledaju začudno. Istodobno kao da insceniraju prošlost i budućnost: nešto što je postojalo u neko predsuvremeno doba i što bi moglo postojati u budućnosti, poput distopijske futurističke vizije. Iz rupa na kupoli širi se bijeli dim. U spoju elemenata – drveta, vatre, zemlje i zraka – jedan se rađa, a drugi umire. Ali onaj koji umire, i dalje postoji u onome koji se rodio. Magičan prizor svjedoči magičnu stvarnost. 

Za razliku od takva, ljudskim radom proizvedenoga, ugljen u prirodi nastaje milijunima godina procesom karbonizacije organske tvari, najščeće biljnoga podrijetla. Kao takav, materijal je to koji priziva dubinu zemlje, tamu nespoznatljivoga i plodnost. Ugljen je plod umrloga i vatra živomu.

Izložba će biti dostupna za razgled od petka, 11. lipnja 2021., od 20 sati i ostaje otvorena do 2. srpnja.

Izložbu je moguće posjetiti u radnom vremenu galerije: od ponedjeljka do subote, od 10 do 13 i od 17 do 20 sati. Nedjeljom je galerija zatvorena.