Home LABIN U petak u Lamparni izložba Vladimira Tomića

U petak u Lamparni izložba Vladimira Tomića

U petak, 11. lipnja, s početkom u 21 sat, u galeriji DKC-a ”Lamparna” u Labinu, otvara se samostalna izložba mladog riječkog umjetnika Vladimira Tomića pod nazivom “Dobar dan i snoviđenja”. Radi se o trećoj po redu izložbi iz novog, trogodišnjeg ciklusa AKUMULATOR 2 kojeg je koncipirao i kurira ga Damir Stojnić, umjetnički voditelj L.A.E. XXI i Galerije “Lamparna”.

“Crteži crnom kemijskom olovkom na 300 gramskom papiru, razglednice su usamljenih i nemogućih zgrada čija se statika zdušno opire gravitaciji. Integralne građevine u sebi združuju arhitekturu zigurata, dvorca, astronomskog opservatorija, staklenika…i raspoređene su duž meridijana i paralela fantazmagorijskog atlasa metafizičke utopije Vladimira Tomića-Moska. Njegova “an-arhitekturalna” snoviđenja svoju podlogu nalaze na nesigurnu pijesku, na dinama vječnih prašina kozmičke entropije od čijeg je trajanja i samo vrijeme “diglo ruke”. Toliko uporno postojanje upućuje na usamljenost, ali onu kontemplativne vrste, koja zazire od sentimenta egzistencijalne samoće.

……ovi crteži prikazuju posve usamljene objekte ili antropomorfne blokove zgrada. Smještene usred pustopoljina, bez imalo afekta pružaju dojam kako su same sebi dovoljne. Uokolo njih vrlo je malo ljudskih likova. Svedeni na obrise i sjenke, njihov broj je jedva dostatan da bi uspješno održavao zgradu, a međusobno djeluju dovoljno otuđeno da iziskuju priličan napor pri iznalaženju ikakvih poveznica među njima”. (izvadci iz predgovora kataloga izložbe, Damir Stojnić, lipanj 2021.)

Vladimir Tomić rođen je 1983. godine u Rijeci gdje je završio Školu primijenjenih umjetnosti i diplomirao na Akademiji primijenjenih umjetnosti. Grafitima i street artom se aktivno bavi od 1998. godine pod pseudonimom Mosk. Sudjelovao je na brojnim graffiti i street art festivalima u Europi te je uz nekoliko samostalnih sudjelovao i na više grupnih izložbi i umjetničkih rezidencija. Radovi su mu objavljivani u mnogim svjetskim i domaćim publikacijama i časopisima posvećenim urbanoj i graffiti umjetnosti. Jedan je od pokretača i organizatora Rijeke murala, festivala ulične umjetnosti i murala u Rijeci. Iako ga tu i tamo možete sresti na šibenskim ulicama, Vladimir živi i radi u Rijeci. Od 2020. godine član je HDLU-a.

Izložba u Galeriji “Lamparna”, koju sufinancira Ministarstvo kulture i medija RH, ostaje otvorena do 24. lipnja, a može se razgledati samo radnim danom (ponedjeljak – petak) od 10 do 15 sati.