Home RUBRIKE Vikendom konkretno VIKENDOM KONKRETNO | Petar Dundara: “Sve je jasno, FER je moj prvi...

VIKENDOM KONKRETNO | Petar Dundara: “Sve je jasno, FER je moj prvi i konačan odabir”

Labinjanima ne treba previše predstavljati Petra Dundaru. Najnagrađivaniji labinski srednjoškolac, uspješan u svemu čega se dotakne, ovog je tjedna naš gost u rubrici „Vikendom konkretno“.

Idemo ovako za početak. Mi nismo uspjeli pobrojati, možeš li nam ti pomoći – na koliko si natjecanja ove godine i iz kojih sve predmeta?

Prvo mjesto na županijskom natjecanju iz osnova informatike za strukovne škole, prvo mjesto na županijskom natjecanju iz fizike za treću skupinu, drugo mjesto na županijskom natjecanju iz matematike za četvrti razred B varijante, sedmo mjesto na državnom natjecanju iz matematike za četvrti razred B varijante, treće mjesto na festivalu matematike u kategoriji TERA B, drugo mjesto na međužupanijskom World skills natjecanju iz robotike, treće mjesto na Virtualnoj kros ligi Istre za četvrti razred.

Nagrada za najbolju prezentaciju na Algebra LAB Final Pitching Contest 2021 s projektom re-Book u konkurenciji 19 startupova. S tim smo projektom osvojili i zlatnu medalju na međunarodnom sajmu inovacija ARCA2020 u Zagrebu u konkurenciji mladih inovatora.

S aplikacijom Game Ωf Resistance ušao sam u finale “Ideja godine “ i u finale “Student DIGI Award”, u kojima se traži najbolja poslovna ideja s primjenom novih tehnologija.

Imaš li najdraži predmet? Koji ti najsporije prolazi, odnosno ima li nešto u čemu nisi dobar, što ti ne ide u školi?

Najteže mi idu predmeti koji zahtijevaju činjenično znanje, a najbolje oni u kojima se treba nešto razumjeti, objasniti ili prikazati numerički.

Na ispitu više volim rješavati zadatke ili objasniti neku pojavu nego nadopunjavati rečenice i odgovarati na pitanja.

Koliko spavaš? Dojam je da nemaš previše slobodnog vremena, sa svim tim projektima i ambicijama?

Smatram da je san veoma važan za normalno funkcioniranje tijekom dana. Zbog toga uvijek nastojim dovoljno se naspavati, 7-8 sati za vrijeme radnih dana, 8-9 sati za vikend. Vrijeme je najdragocjeniji resurs i zato se trudim organizirati najbolje što mogu.

Projekt Re-Book. Objasni nam ukratko što ste napravili i ima li prostora za ikakvu nadogradnju?

Ideja je nastala na poticaj školske knjižničarke Majde Milevoj Klapčić koja je postavila malu slobodnu knjižnicu u Rabac. To je knjižnica koja omogućuje besplatnu posudbu, povratak i donaciju knjiga lokalnom stanovništvu i turistima. Male slobodne knjižnice ipak zahtijevaju nadzor i osobu koja ih po potrebi dopunjuje knjižnom građom.

Kako bi osoba koja je odgovorna za njeno funkcioniranje u svakom trenutku znala stvarno stanje popunjenosti razvio sam sustav nadzora popunjenosti knjižnica koji se napaja solarnom energijom.

Taj sustav se sastoji od senzora koji utvrđuju popunjenost knjižnice i čipa za komunikaciju koji taj podatak šalje na mobitel osobe zadužene za popunjavanje. Tvrtka Sobočan nam izrađuje konstrukcije za naše re-Book kućice, a ja izrađujem sustav za nadzor.

Proizvod je spreman za tržište i već imamo nekoliko zainteresiranih kupaca. re-Book knjižnicu nastavit ću nadograđivati jer imam još puno ideja.

Game Ωf Resistance. Opet nam moraš objasniti što je to i koliko si vremena radio na tome?

Game Ωf Resistance je edukativna igra kojoj je cilj svoje korisnike naučiti brzo određivati otpor prema bojama na otporniku. Otpornik je osnovna elektronička komponenta na kojoj se nalaze prstenovi u boji.

Svaka boja predstavlja jedan broj, a njihovom kombinacijom prema određenim pravilima može se odrediti otpornost bez mjernog instrumenta.

Pravila računanja se lako nauče, ali teško izvježbaju. Nisam pronašao nikakvu aplikaciju koja bi mi mogla pomoći izvježbati brzo računanje pa sam je odlučio sam napraviti. Moja aplikacija na zaslonu prikazuje otpornik s nasumično generiranim bojama, a zadatak korisnika je upisati vrijednost otpora u zadanom vremenskom roku.

Na taj način korisnik kroz igru nauči brzo određivati otpor bez mjernog instrumenta što mu pomaže u radu. Aplikacija je namijenjena studentima, učenicima i svim ostalim elektroničarima koji se svakodnevno susreću s otpornicima.

Aplikaciju sam izradio u programu MIT App Inventor 2 kojeg sam naučio koristiti u izvannastavnoj radionici programiranja mobilnih aplikacija koju je vodila mentorica prof. Laura Kokot. Prošle godine sam izradio aplikaciju Brzo misli! koja se već nalazi na Google Playu.

Od nje sam preuzeo veći dio koda i “usmjerio” je na otpornike. Tako je nastao prototip koji sam prijavio na “Ideju godine” i “Student DIGI Award”. Namjeravam još neko vrijeme dorađivati igru prije same objave na Google Playu.

Dio tvog života definitivno je sport. Kada krećeš s judom, koliko ga godina treniraš? Uspiješ li još uvijek?

Ovo mi je trinaesta godina da treniram judo. Počeo sam još u vrtiću. Judo mi je jako važan i namjeravam se redovito baviti njime i na faksu.

Žao mi je što zbog pandemije nisam dugo vremena sudjelovao u natjecanjima i što je otkazano planirano polaganje za crni pojas.

Kako je to imati roditelja u školi koju pohađaš? Osjećaš li pritisak dodatni ili ti to nekako pomaže?

Nemam nikakvih problema s time. Pokazalo se korisnim ukoliko je trebalo potpisivati neke dokumente ili opravdati izostanke.

Kako nam se čini, FER je budućnost. Nećkaš li se u izboru fakulteta, ili je sve jasno?

Sve je jasno. FER je moj prvi i konačan odabir.