Home RUBRIKE Podcast Učka 60# PODCAST UČKA | Renato Krulčić: “Pazinu treba plemenita politika koja spaja,...

60# PODCAST UČKA | Renato Krulčić: “Pazinu treba plemenita politika koja spaja, a ne isključivost!”

Gost 60. Podcasta Učka bio je donedavni pazinski gradonačelnik Renato Krulčić. Boljega sugovornika od osobe koja je 12 godina vodila grad nismo mogli pronaći, a povod je bila neobična politička situacija u kojoj se našao Pazin.

Krulčića smo na početku upitali kako zdravlje, obzirom na probleme koje je imao u tom dijelu u proteklih par mjeseci, a nakon toga upitali ga na što je najponosniji kad je u pitanju tih 12 godina na čelu grada.

„Te 2009. preuzeli smo financijski deficit, od otprilike 15-tak milijuna kuna. Uspjeli smo to sanirati i na primopredaju pustili devet milijuna kuna novoj gradonačelnici. Uz to, komunalna i sportska infrastruktura je na vrlo zavidnoj razini, predškolski i osnovnoškolci sustav je uokviren, a spomenuo bih i početak gradnje Doma za starije. Zanimljivo, transparentnost su nam hvalili i današnji oponenti kad su predstavljali sebe za Grad Zagreb, isticali su Pazin kao dobar primjer transparentnosti. Na kraju, najbitnija stvar, jedna složena, kvalitetna i ja bih rekao najbolja gradska uprava u Istarskoj županiji“, rekao je Krulčić na početku, istaknuvši i kako žali da zbog preusmjeravanja novca u korona-pomoći nije uspio dovršiti projekt autobusnog kolodvora te zaželio novoj garnituri više uspjeha u tome.

Upitali smo i ga u čemu vidi razlog poraza na izborima, ali i što treba Pazinu u naredne četiri. „Pazinu ne treba isključivost“, poručuje Krulčić, pa naglašava: „Politika je u biti jedan plemeniti posao, a ne nešto što se danas propagira. Dobra, iskrena politika koju sam ja vodio, je politika spajanja“, rekao je između ostalog, bivši pazinski gradonačelnik.

Naravno, popričali smo i o tome zbog čega Pazin još uvijek nema konstituirano Gradsko vijeće. Iako se vidi da ne razumije neke postupke kolega, Krulčić od prvog dana zaista provodi pozitivnu politiku o čemu dovoljno govori i komunikacija prema novoj gradonačelnici koja je od prvog dana na visokoj razini.

Za kraj, popričali smo i o novim izborima: „IDS sigurno neće biti krivac za nove lokalne izbore, ukoliko do njih dođe. Smatram da nisu potrebni, da se možemo dogovoriti i stvoriti većinu, pa čak i konsenzus. A, ako dođe do izbora, IDS će biti spreman, dosad smo bili najjača politička opcija, a vjerujem da će ostati tako i nakon ponovljenih izbora.“