Home LABIN Antikvarijatu udruge „Krilo Labina“ uručena vrijedna donacija Grada

Antikvarijatu udruge „Krilo Labina“ uručena vrijedna donacija Grada

Udruzi „Krilo Labina“ i njihovom antikvarijatu knjiga danas je uručena vrijedna donacija Grada Labina. Naime, antikvarijat su posjetile dogradonačelnica Federika Mohorović Čekada te potpredsjednica Gradskog vijeća Grada Labina, Renata Kiršić kako bi u ime Grada predsjednici udruge Vesni Ferluga Antić, tajnici Danici Njenjić te svim vrijednim članovima i volonterima udruge uručili donaciju više od sto knjiga iz bogatog fundusa Grada Labina.

Fundus knjiga nastajao je tijekom godina, a radi se o knjigama kojima je Grad izdavač ili knjigama čije je izdavanje na bilo koji način podupirao. Ujedno bila je ovo i prilika da se s predsjednicom i tajnicom udruge razgovara o daljnjim mogućim i potrebnim oblicima podrške Grada radu udruge.

Među danas doniranim knjigama mogu se zaista pronaći vrijedni primjerci knjiga poezije labinskih poeta i poetesa, razne stručne knjige, zbornici, knjige za djecu, monografije..

Antikvarijat udruge otvoren je u travnju ove godine nakon što je Grad Labin udruzi ustupio na korištenje gradski prostor u tu svrhu. Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju i invaliditetom kroz rad antikvarijata nastoji prodajom knjiga samostalno financirati rad udruge, odnosno potrebe svojih štićenika za stalnom terapijom.

“Svaki susret s predsjednicom i tajnicom udruge “Krilo Labina” obilježe naša zajednička razmišljanja i planovi u smjeru ostvarenja dugoročnog cilja ove udruge, uz iskrenu podršku Grada Labina. S druge strane, knjige su tu da nas odvedu na daleka putovanja, da nas povedu u pustolovinu, natjeraju nas da razmišljamo i promišljamo svijet oko sebe, da budemo empatičniji, a samim time i sretniji. Zbog toga veseli da i na ovaj način kao Grad koji iznimno cijeni i godinama stvara fundus ovih vrijednih djela, danas jedan njegov dio ustupamo udruzi koja će isti iskoristiti za humani i plemeniti cilj. Tim više što je 2021. godina i službeno proglašena godinom čitanja, pa stoga pozivam sve naše sugrađane da odvoje nekoliko minuta svog vremena te posjete antikvarijat i kupnjom nekog vrijednog dijela učine humanu gestu i na ovaj način podrže rad udruge” – istaknula je ovom prilikom dogradonačelnica Federika Mohorović Čekada.

Na prijedlog Ministarstva kulture, a odlukom Vlade 2021. godina proglašena je godinom čitanja. Iz Ministarstva napominju kako uslijed pandemije i smanjene mogućnosti organizacije i sudjelovanja u kulturnim događanjima, na do sada uobičajene načine, jedna od kulturnih djelatnosti koja bi u ovoj situaciji mogla priskrbiti više pozornosti i vremena jest upravo čitanje. Budući da je čitanje jedan od preduvjeta sudjelovanja u kulturi, ono izravno i neizravno utječe na poboljšanje ukupne kvalitete života pojedinca i društva što nam je u ovim iznimnim okolnostima prijeko potrebno.