Home LABIN Lifestyle Danas počinje Kurban Bajram, čestitali ga i Glavičić i Miletić

Danas počinje Kurban Bajram, čestitali ga i Glavičić i Miletić

Kurban-bajram ili Hadži-bajram je islamski blagdan prinošenja žrtve Kurban(a) (tur. kurban znači “žrtva”), najznačajniji islamski blagdan. Obilježava se prva četiri dana mjeseca zu al-hidže, posljednjeg mjeseca islamskog kalendara.

Za vrijeme blagdana muslimani koji su u mogućnosti obavljaju hadž, hodočašće u Meku, petu praktičnu dužnost islama, zbog čega se ovaj blagdan naziva još i Hadži-bajram. Pada dva mjeseca i deset dana nakon ramazana. Kurban-bajram traje četiri dana.

Prvi dan Kurban-bajrama muslimani dočekuju u svojim domovima, muškarci u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz. Slijedi čestitanje. Zatim odlaze na mezarje (groblja), te se potom vraćaju u svoje domove, gdje prinose žrtvu Kurbana po pravilima šerijatskog prava.

Muslimani najčešće žrtvuju ovna ili ovcu, a žrtveno meso se dijeli na tri dijela: jedan za obitelj, jedan za susjede i rodbinu i jedan za siromašne.  Za to vrijeme žene pripremaju obilan objed, a prednost se daje korištenju žrtvenog mesa.

Darivaju se djeca, obilaze se i daruju susjedi i rodbina, te im se donosi po komad žrtvenog mesa, kao simbol blagoslova i predanosti Bogu.

U prigodi današnjeg obilježavanja Kurban bajrama, gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić uputio je čestitku imamu Labinštine Hazimu ef. Bećiroviću, te svim vjernicima islamske vjeroispovijesti.

“Drage sugrađanke i sugrađani islamske vjeroispovijesti,

u ime Grada Labina, kao i u svoje osobno ime, upućujem vam iskrene čestitke u povodu sutrašnjeg Kurban bajrama, jednog od najvećih islamskih blagdana.

Želim vam da ovaj blagdan, unatoč dugotrajnom izazovnom razdoblju obilježenom pandemijom koronavirusa, provedete ispunjeni blagostanjem, radošću i srećom.

Bajram Šerif Mubarek Olsun!”, poručio je gradonačelnik Valter Glavičić sa suradnicima, a svoju čestitku uputio je i župan istarski Boris Miletić.

„Poštovani,

u povodu Kurban-bajrama, velikog islamskog blagdana prinošenja žrtve i hodočašća, upućujem Vam u ime Istarske županije i svoje osobno najiskrenije čestitke. U proteklom razdoblju, pandemije koronavirusa stavila je pred sve nas velike izazove, te i dalje snosimo posljedice koje uvelike utječu na život svakoga od nas. U teškim vremenima koja su i dalje pred nama, zajedništvo i solidarnost vrijednosti su koje moramo još snažnije poticati i njegovati.

Vama i Vašoj zajednici prenosim iskrene želje da ovaj veliki blagdan provedete u ozračju vjerskog i obiteljskog zajedništva, u miru i blagostanju.

Svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Istarskoj županiji želim da ovaj blagdan proslave u duhu tradicije i običaja te veselja, sa svojim najdražima. Zdravlje, mir, radost, zajedništvo i solidarnost te međusobno poštivanje, neka vladaju u svima. Bajram Šerif Mubarek Olsun!“

Bajram Šerif Mubarek Olsun i od redakcije Labinske Komune svim čitateljima islamske vjeroispovjesti.