Home KULTURA Drugi tjedan LAR-a: Klasika, jazz i hit predstava Tarika Filipovića

Drugi tjedan LAR-a: Klasika, jazz i hit predstava Tarika Filipovića

Tarik Filipović

Dašak kulture i umjetnosti prethodnih je dana osvježio starogradsku jezgru Labina i podsjetio na vremena kada je gotovo svaki srpanjski i kolovoški datum bio rezerviran za poneko ART događanje. Posljednjih godinu i pol dana živimo jedan drugačiji život, naučili smo na vlastitoj koži što je oprez, odgovornost i odricanje. Međutim, i u tim okvirima moguće je, uz poštivanje dobro nam znanih mjera, pronaći malo zadovoljstva i ispunjenja – tako da ni ovaj tjedan nećemo ostati uskraćeni za toliko potrebnu dozu kulture.

Srijeda 7. srpnja donosi prvi koncert ciklusa “Klasično ljeto”, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Labin, no ovaj puta u eksterijeru – na platou ispred labinskog Narodnog muzeja, s početkom u 21:00 sati. Nastupa kvartet “Musica Viva”, kojeg čine eminentni zagrebački umjetnici, članovi Zagrebačke filharmonije, solisti i profesori Muzičke akademije u Zagrebu. Zvuci oboe, flaute, violončela i čembala donose repertoar klasičnih kompozitora poput Vivaldija, Telemanna, Quantza i drugih, a ulaz na ovaj nastup je besplatan, uz ograničenje broja osoba u publici na najviše 100.

Prvih stotinu sretnika imat će priliku u četvrtak 8. srpnja pogledati hit monodramu Tarika Filipovića “Ćiro”, legendarnu predstavu koju jedan od najpopularnijih domaćih glumaca i voditelja izvodi već punih 20 godina. Izvedba na labinskoj “Špini” počinje u 21:30 sati, a ulaz je moguć isključivo uz predočenje ulaznice, koja se besplatno može podići u Turističkom info uredu na Titovom trgu u labinskom starom gradu od srijedu 7. srpnja od 9 do 17 sati, odnosno do trenutka kada sve ulaznice budu podijeljene. Napominjemo kako svaka osoba može podignuti najviše 4 ulaznice, a iste se mogu i rezervirati telefonski, također u navedeno vrijeme, pozivom na broj 052/852-399.

Kraj tjedna donosi čak tri koncerta labinske Jazz Republike, a prvi od njih održat će se u petak 9. srpnja na “Špini”, s početkom u 21:30 sati. Kako zvuči suvremeni spoj lokalnog melosa, etna i jazza vjerno će nam dočarati istarski glazbenik Franko Krajcar u pratnji svoje vjerne Indivie. Napominjemo kako je i za ovaj koncert, kao i za sve u sklopu ovogodišnje Jazz Republike, ulaz besplatan, no broj posjetitelja je ograničen na 100.

Franko Krajcar


U subotu 10. i nedjelju 11. srpnja jazz se seli u čarobni amfiteatar Parka skulptura Dubrova. Prvoga dana ovog glazbenog vikenda u parku će od 21:30 zasvirati labinskoj publici dobro znani i dragi Sick Sheets, lokalni kvartet akademski obrazovanih profesora glazbe, s nesvakidašnjim autorskim repertoarom progresivnih i složenih, ali izrazito interesantnih i uhu ugodnih jazz-rock kompozicija, s uplivima psihodelije i cabaret ugođaja. Jazz Republiku u nedjelju 11. srpnja, također u 21:30, zatvara dobro nam znani labinski virtuoz i izvođač koji je vjerojatno najviše puta nastupio na labinskim jazz večerima. Robert Mikuljan sa svojim kvintetom vrsnih glazbenika donosi onaj pravi, izvorni jazz, najcjenjeniji od istinskih ljubitelja žanra.