Home LABIN Lifestyle Erasmus + projekt u DV Pjerina Verbanac Labin

Erasmus + projekt u DV Pjerina Verbanac Labin

Dječji vrtić „Pjerina  Verbanac“ jedan je od samo dva odabrana projekta dječjih vrtića na državnoj razini sklopu Natječaja Agencije za mobilnost i programe EU Erasmus+ za 2021 godinu. Projektom „Kreativnošću do vrtića po mjeri djeteta“ ostvariti će se brojne edukacije za djelatnike vrtića, a kako napominju iz ustanove, jedan od glavnih ciljeva je internacionalizacija ustanove integracijom europske dobre primjerene prakse.

Erasmus+ najveći je program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport čiji glavni cilj predstavlja mobilnost odgojno-obrazovnih djelatnika u svrhu stručnog osposobljavanja. U projektu je planirano sudjelovanje osmero stručnih djelatnika vrtića – ravnateljice, pedagoginje, psihologinje te petero odgojiteljica, koje su se prijavile na šest različitih strukturiranih tečajeva u Češkoj, Španjolskoj, Belgiji, Nizozemskoj i Malti.

Tečajevi koje smo odabrali podrazumijevaju promatranje primjera dobre prakse te upoznavanje različitih strategija, metodologija i alata koje se odnose na rad i stvaranje odgovarajućeg i podražavajućeg okruženja za učenje s djecom s posebnim potrebama, inoviranje odgojno-obrazovnog procesa korištenjem različitih kreativnih tehnika i učenja na otvorenom prostoru te usvajanje inovativnih načina oblikovanja odgojno-obrazovnog procesa i aktivnosti koje potiču razvoj STEM kompetencija, napominju iz DV Pjerina Verbanac.

„Novo vrijeme pred nas postavlja nove zahtjeve te traži prilagodbu novom profesionalnom okruženju. Dječji se interesi, znanja i sposobnosti mijenjaju puno brže nego odgojno-obrazovni sustav, a cjeloživotno profesionalno učenje postalo je neizbježno. Naglašavamo kontinuirano ulaganje u profesionalna znanja i vještine odgajatelja, s ciljem podizanja ukupne kvalitete ustanove. Uvođenjem europske dimenzije koju će nam omogućiti sudjelovanje u ovom projektu, ciljano ćemo utjecati na daljnje razvijanje profesionalnih kompetencija odgojitelja, stručnih suradnika, koji će svojim djelovanjem doprinijeti ne samo realizaciji dosad postavljenih ciljeva, već i u promišljanju i postavljanju novih suvremenih i europski orijentiranih ciljeva i izazova nužnim za stvaranje vrtića po mjeri djeteta. Nadamo se da je ovaj projekt tek početak međunarodnog i projektnog iskustva“, izjavila je ovom prilikom Ivana Škopac, ravnateljica Dječjeg vrtića „Pjerina Verbanac“.