Home ISTRA Politika Radnička Fronta Istre i Kvarnera poručila Zoričiću: “Slogan gradonačelnik prijatelj potvrđuje se...

Radnička Fronta Istre i Kvarnera poručila Zoričiću: “Slogan gradonačelnik prijatelj potvrđuje se tek u najgoroj nepotističkoj inačici”

Radnička Fronta Istre i Kvarnera poslala nam je priopćenje koje prenosimo integralno, a odnosi se na stanje u Gradu Puli gdje je ponovno ‘napeto’.

„Prije niti mjesec dana potpisana je Programska rezolucija Nezavisna lista Filipa Zoričića, Možemo Pula – Politička platforma i SDP Pula o postizbornom formiranju većine u Gradskom vijeću Grada Pule.

Potpisnice su tom prilikom bombastično najavile i obvezale se na iskorjenjivanje zapošljavanja u javnim službama na temelju nepotizma ili druge vrste pogodovanja kao i da neće primjenjivati stranačku raspodjelu političkih i izvršnih funkcija u gradskoj upravi, trgovačkim društvima i ustanovama.

Najavljena je i uspostava sustava zapošljavanja i napredovanja u gradskoj upravi na temelju javnog poziva kojima će se zahtijevati stručnost i kompetencije i poticati izbor najkvalitetnijih kandidata. I dok ostale potpisnice sporazuma već tjednima šute, gradonačelnik Grad Pula s NLFZ-a posvećeno demonstrira tu novu političku kulturu zapošljavanjem i postavljanjem u razne odbore upravo ljudi sa svoje liste.

I dok su tokom predizborne kampanje iz NLFZ-a isticali da ih ne zanimaju fotelje, a Možemo Pula pak beskompromisnu borbu protiv korupcijske hobotnice kao uvjet koaliranja u Gradskom vijeću, Zoričić je, unatoč rezoluciji koju će potom i potpisati te koalirati s Možemo i SDP-om, putem medija najavljivao koga će sa svoje liste postaviti kao pročelnicu Ureda Grada.

Kad se ispostavilo da aktualni pročelnik neće odstupiti sa svoje pozicije, ali i da Ademi nema potrebno iskustvo da bi postala pročelnicom, Zoričić je pronašao načina da osobu od povjerenja putem ugovora o djelu angažira za poslove „analize Izvješća o obavljanju poslova iz djelokruga gradonačelnika“. I dok iz Ureda Grada i Možemo! Pula preuzetno tvrde da suradnica „vrlo savjesno i predano obavlja poslove za koje je angažirana“, tome ipak više može reći pravodobna objava izrađenog izvješća nego stranački PR.

Znatiželjnima preporučujemo i da provjere izvješće o primljenim donacijama za financiranje predizborne promidžbe Filipa Zoričića te podudarnost iznosa donacija od osoba povezanih s Ademi i naknade koju prima za izvršenje poslova iz ugovora o djelu.

No, Anja Ademi je u nepunih mjesec dana prešla i u radni odnos kao savjetnica za međunarodne projekte u Uredu Grada, a putem natječaja „za obavljanje poslova čiji se opseg privremeno povećao“. Ono što upada u oko u tekstu natječaja je da se ne traži čak ni uobičajenih godinu dana iskustva na poslovima koje ovo radno mjesto podrazumijeva – pripremi EU projekata, a eto upravo Ademi je bila najbolja od preostalih sedam kandidata/kinja.

Zoričić je najavio i preustroj gradske uprave koji će pratiti i kadrovske promjene. Unatoč potpisanoj rezoluciji iz NLFZ-a poručuju „imenovat će se v.d. pročelnici za sve upravne odjele nakon čega će se raspisati Javni natječaj“. Nakon je dovoljno neodređeno, a uprava Grada Pule pamti i gotovo desetljeće VD-ovanja u pojedinim odjelima.

I dok supotpisnici antihobotničke rezolucije i dalje šute, spomenimo da je, također unatoč rezoluciji, Zoričić već u nadzorni odbor Zračne luke Pula postavio osobu iz svog tima, Nikolu Zgonjanina te u upravni odbor HNK Istra osobu sa svoje liste, Ivana Žagara. Slogan gradonačelnik prijatelj potvrđuje se tek u najgoroj nepotističkoj inačici – funkcije i poslovi za prijatelje gradonačelnika prijatelja“, stoji u priopćenju kojeg potpisuje Radnička fronta Pula.