Home GOSPODARSTVO Gospodarstvo Labinštine Rockwool prokomentirao prijedlog Europske komisije o preobrazbi gospodarstva i društva da bi...

Rockwool prokomentirao prijedlog Europske komisije o preobrazbi gospodarstva i društva da bi se ostvarili klimatski ciljevi

Podrška EU kućanstvima i poduzećima je ključna u dubinskim obnovama zgrada. Djelovanje mora biti lakše i jeftinije od neaktivnosti.

Europska komisija danas je donijela niz prijedloga kako bi se do 2030. cijelim nizom politika smanjile neto emisije stakleničkih plinova za barem 55 % u usporedbi s razinama iz 1990. Želi li Europa do 2050. postati prvi klimatski neutralan kontinent i ostvariti europski zeleni plan, to smanjenje moramo postići u sljedećem desetljeću. Stoga su danas predstavljeni zakonodavni alati za ostvarivanje ciljeva iz europskog propisa o klimi, čime će se iz temelja preobraziti naše gospodarstvo i društvo, a Europa krenuti prema pravednoj, zelenoj i prosperitetnoj budućnosti.

Mirella Vitale, potpredsjednica ROCKWOOL grupe komentirala je ovaj prijedlog Komisije: “Ovo je velik korak naprijed. Zgrade su najveći izvor emisija u EU-u i naša najvrjednija imovina. Komisijin paket Fit For 55 može puno učiniti u njihovoj prilagodbi na klimatski neutralno gospodarstvo. Pozdravljamo prijedlog za obvezujući cilj energetske učinkovitosti do 2030. godine, gotovo udvostručenje uštede svake države članice i veliko povećanje broja javnih zgrada koje će se svake godine morati obnavljati.

No, uspjeh će se mjeriti na terenu brojem zgrada koje su dubinski obnovljene i zato sve toliko ovisi o financijskoj i savjetodavnoj potpori koju EU može pružiti kućanstvima i poduzećima. Djelovanje mora biti lakše i jeftinije od neaktivnosti. To je načelo koje Komisija mora primijeniti na svoje planove za određivanje cijene fosilnih goriva koja se koriste za grijanje domova i za prijevoz. Novi prihodi od cijena ugljika moraju se vratiti u sektore i kućanstva kojima su najpotrebniji – i moraju se koristiti za ulaganja poput temeljnih obnova koje čine stvarnu razliku. Sve se svodi na osiguravanje da se ljudi osjećaju ovlaštenima za djelovanje,“ izjavila je potpredsjednica Grupe Vitale.